Guvernul ceh indeamnă cetăţenii să împuşte singuri teroriştii

Preşedintele ceh Miloš Zeman
Preşedintele ceh Miloš Zeman (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Degringolada în care se află şefii de guverne europeni pare să se fi adâncit. Guvernul ceh a iniţiat un proiect de modificare constituţională care să permită cetăţenilor să se înarmeze pentru a lupta împotriva teroriştilor.

Cehia nu este la primul derapaj de acest gen. La începutul anului 2015, preşedintele ceh Milos Zeman a stârnit consternare după ce a avertizat despre un posibil "super-holocaust" care ar fi organizat de musulmani.

Guvernul ceh le-a cerut acum cetăţenilor Republicii Cehe să se înarmeze, conform Washington Post, pentru a putea lupta împotriva terorismului global. Ministrul de Interne ceh împinge o reformă constituţională care să permită cehilor să folosească arme împotriva teroriştilor în cazul în care "poliţia ar întârzia", sau ar fi împiedicată să intervină într-un atac.

Preşedintele ceh Milos Zeman este cunoscut pentru ieşirile sale în decor - în trecut a cerut deportarea imigranţilor economici către "insule nelocuite din Grecia" sau "locuri goale" din Africa de Nord. Zeman a mers până într-acolo încât a propus ca datoria Greciei să fie redusă progresiv în schimbul găzduirii de către eleni, a miilor de refugiaţi.

“Grecia are destule insule nelocuite şi o mare datorie externă. Aşa că dacă ar exista "zone fierbinţi" în insulele greceşti, ar putea reprezenta moduri de rambursare a datoriei externe” a declarat Zeman pentru Financial Times într-un interviu pe insula Rhodes unde participa la Forumul Rhodes.

După cum a notat anterior The Guardian, preşedintele ceh a dezlănţuit o tiradă retorică la adresa imigranţilor musulmani, comparabilă cu cea a lui Viktor Orban sau a premierului slovac Robert Fico.

În ianuarie 2015 Zeman a avertizat că Republica Cehă, care la o populaţie de peste 10 milioane găzduieşte 4 mii de emigranţi musulmani, ar putea deveni ţinta unui atac jihadist - şi a cerut cehilor să se înarmeze împotriva a ceea ce a numit un "super-holocaust" . Se presupune că această îngrijorare este motivul introducerii detectoarelor de metale pentru a scana milioanele de turişti care vizitează castelurile din Praga în fiecare an.

Mesajul prăpăstios al preşedintelui ceh este şi mai bizar deoarece spre deosebire de majoritatea politicienilor populişti din Europa, Zeman, actual social democrat şi fost comunist, nu de dreapta.

Cehia nu a fost lovită de valurile de emigranţi care au năvălit în Austria, Germania şi ţările scandinave.

Autorii proiectului legislativ iniţiat de guvernul ceh susţin că măsura ar putea salva vieţi în cazul unui atac în care politia ar fi întârziată sau incapabilă să ajungă la locul crimei. Proiectul va fi supus votului parlamentar în următoarele luni.

Republica Cehă a devenit deja, în ultimii ani, extrem de permisivă cu portul de arme. În Cehia există 800 de mii de arme înregistrate şi 300 de mii de persoane care pot purta arme, conform Zerohedge.

Pentru a obţine un drept de port de armă trebuie să ai peste 21 de ani, cazier curat şi să treci un test de operare a armelor. Prin lege, cehii îşi pot folosi armele pentru a-şi proteja proprietatea sau siguranţa, însă trebuie să probeze că au de a face cu o ameninţare reală.

Regimul de arme al Cehiei este mult diferit de al celorlalte ţări europene, unde politicile împotriva portului de armă sunt mult mai restrictive.

După valul de atentate care a lovit Franţa, Parisul a presat Uniunea Europeană să implementeze măsuri chiar mai stricte. Propunerea iniţială a Comisiei Europene cerea interzicerea totală a vânzărilor de arme automate precum AKM-47 şi AT-15 - folosite în principiu doar în scopuri militare.

Însă Cehia s-a opus vehement măsurii. Oficialii cehi au ameninţat că măsura va limita capacitatea ţării de a "construi un sistem de securitate intern" şi că va face practic imposibilă "antrenarea rezerviştilor".

O interzicere totală a armelor automate de mare cadenţă va scoate în afara legii numeroase arme pe care cehii le deţin deja, generând potenţial o piaţă neagră pentru traficanţii de armament.

Propunerea extremă a politicienilor cehi nu este singura de acest gen. Politia cehă investighează afirmaţii făcute pe media socială de către un politician extremist care a cerut ca emigranţii să fie plasaţi în Terezin, un fost lagăr nazist de concentrare.