Austria: UE trebuie să pregătească frontierele pentru o posibilă prăbuşire a acordului cu Turcia privind migranţii

Ministrul austriac al Apărării a declarat că acordul încheiat de UE cu Turcia privind imigranţii este "mort", Uniunea trebuie acum să se pregătească pentru consolidarea graniţelor sale externe.
Ministrul austriac al apărării, Hans Peter Doskozil.
Ministrul austriac al apărării, Hans Peter Doskozil. (Captură Foto)

Uniunea Europeană ar trebui să îşi întărească sistemele de apărare împotriva unui alt aflux de imigranţi, anticipând posibila prăbuşire a acordului privind refugiaţii încheiat de blocul european cu Turcia, a declarat sâmbătă ministrul austriac al Apărării, Hans Peter Doskozil.

“Întotdeauna am declarat că acordul UE-Turcia ar trebui să fie doar o măsură de umplere a golului, până când UE s-ar afla în poziţia în care să îşi protejeze eficient graniţele externe şi, prin urmare, să reducă fluxul de imigranţi”, a declarat ministrul într-un interviu cu ziarul german Bild.

“Momentul de a organiza acest lucru se apropie tot mai mult”, a precizat Doskozil, adăugând că i-a invitat pe miniştrii apărării din statele central-europene la Viena pentru a discuta săptămâna viitoare despre măsurile comune pe care le-ar putea adopta blocul şi despre situaţia din Turcia.

Comentariile lui Doskozil au avut loc într-un moment în care acordul UE-Turcia privind migranţii, care a intrat în vigoare în luna martie, a întâmpinat mai multe blocaje de netrecut, chiar dacă a redus semnificativ numărul de imigranţi care sosesc în Grecia.

Pe baza acestui acord, Turcia a acceptat să primească înapoi imigranţii sirieni din Grecia care nu au cerut sau care nu au primit azil politic în UE. În schimb, Ankara ar trebui să intre în posesia mai multor miliarde de euro, iar blocul european ar fi trebuit să primească un număr stabilit de refugiaţi sirieni direct din Turcia.

Dar de când a intrat în vigoare acordul, migranţii care anterior au încercat să ajungă în ţările europene nordice mai bogate înainte de a solicita azil, au început să depună cererile în Grecia. Acest lucru a încetinit deportările în Turcia, iar Grecia a fost suprasolicitată din cauza procesării cererilor. Între timp, UE a înregistrat întârzieri şi piedici în planul de redistribuire a refugiaţilor pentru că mai multe ţări, în special cele din centrul şi estul Europei, refuză să accepte solicitanţi de azil.

Situaţia politică din Turcia a iscat, de asemenea, incertitudini în ceea ce priveşte acordul. Doskozil a declarat că Turcia este pe cale să devină o dictatură, făcând referire la consolidarea puterii de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi la suprimarea continuă a opoziţiei.

Această situaţie politică face mai dificilă implementarea unei alte părţi a acordului UE-Turcia privind refugiaţii. Pe baza acestuia, cetăţenilor turci ar trebui să li se ridice vizele pentru călătoriile pe teritoriul blocului, dar oficialii UE au manifestat reţineri faţă de acest lucru din cauza legilor draconice anti-tero şi a deteriorării democraţiei în ţară. Situaţia securităţii şi instabilitatea din Turcia ridică întrebarea dacă este o “ţară sigură” pentru refugiaţii care se întorc în Europa.

Discutând despre nesuspendarea vizelor pentru cetăţenii turci, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a sugerat în această săptămână că Ankara s-ar putea retrage din acord până la sfârşitul anului.

Viena s-a aliat cu Grupul de la Vişegrad – care include Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă – împotriva politicii UE privind imigranţii. La începutul acestui an, Austria a avut un rol esenţial în închiderea rutei Balcanice utilizte de migranţii care doreau să călătorească spre nordul Europei după ce şi-a intensificat controalele de frontieră şi a impus un plafon pentru cererile de azil.

În plus, la începutul acestei săptămâni, Austria a trimis 60 de soldaţi în Ungaria pentru a ajuta la construirea infrastructurii de-a lungul graniţei cu Serbia, care nu este membră UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe