Franţa: vandalizare de Anul Nou. Guvernul francez acuzat de muşamalizare

Premierul francez Bernard Cazeneuve, 3 ianuarie în Paris
Premierul francez Bernard Cazeneuve, 3 ianuarie în Paris (MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images)

Huligani francezi au incendiat în noaptea de Anul Nou peste 1000 de autovehicule, iar acum scandalul ia proporţii după ce cabinetul premierului Bernard Cazeneuve a fost acuzat de muşamalizarea cazului.

Conform ministrului francez de Interne, 945 de autovehicule au fost distruse sau afectate în timpul incidentului, numărul fiind cu aproape 20% mai mare decât numărul de maşini incendiate anul trecut.

Statistica este importantă, pentru că este considerată un indicator al nemulţumirii publice faţă de guvern.

Duminică, ministerul de Interne a decis să publice un număr semnificativ mai mic de autovehicule incendiate, stârnind o reacţie din partea Frontului Naţional, de extremă dreaptă, care a acuzat guvernul de muşamalizare a dezastrului.

Marine Le Pen, preşedintele partidului de opoziţie, a declarat că autorităţile îşi ascund incapacitatea de a controla violenţa, în spatele unei "istorii de rapoarte extrem de ceţoase".

Guvernul francez a afirmat iniţial că numerele au scăzut cu aproximativ 20% în ultimii cinci ani şi că Anoul Nou a decurs "fără evenimente majore de violenţă" şi că au existat doar unele incidente minore de tulburare a ordinii publice.

De fapt, forţele de poliţie au arestat 454 de persoane, iar 301 dintre acestea au fost arestate.

Peste 100 de mii de poliţişti au fost asigurat ordinea publică în 31 decembrie 2016. Temerile privind un nou atac terorist au generat controale stricte de securitate în numeroase puncte din Paris.

Guvernul fracez a prelungit starea de urgenţă din ianuarie anul trecut, când se presupune că terorişti aparţinând grupului Takfiri ar fi revendicat mai multe atacuri teroriste care au lovit Franţa. Unele dintre incidentele violente care au lovit Franţa ridică, însă, semne de întrebare privind autenticitatea şi au stârnit teorii conspiraţioniste pe internet.

Tradiţia incendierii autovehiculelor a început în în estul oraşului Strasbourg în deceniul '90, ca un mod de a protesta împotriva condiţiilor de trai, în cartierele sărace ale oraşului. Cu timpul obiceiul profund distrugător s-a întins şi în alte oraşe din Franţa.

În zilele noastre, incendierea autovehiculele este considerată un test al nemulţumirii populare generale din Franţa, celebru fiind cazul anului 2005, când sute de autovehicule au fost incendiate.