Le Pen susţine că anexarea Crimeei ar fi legală

Candidatul ultranaţionalist la prezidenţialele franceze cochetează deschis la posturile de TV cu Rusia
Lidera forţelor de extremă dreapta din Franţa, Marine Le Pen.
Lidera forţelor de extremă dreapta din Franţa, Marine Le Pen. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Marine Le Pen, candidatul prezidenţial francez din partea Frontului Naţional, a declarat recent că după părerea sa anexarea Crimei de către Moscova este legală.

“Absolut nu cred că a fost o anexare ilegală” a afirmat Le Pen pentru postul de televiziune BFMTV. “A existat un referendum şi rezidenţii din Crimeea au dorit să se alăture Rusiei”.

Anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă este considerată de comunitatea internaţională nu numai ilegală ci şi extrem de dăunătoare pentru relaţiile internaţionale, care, după cel de-al doilea Război Mondial, se bazează pe principiul abţinerii de la modificarea graniţelor prin forţă militară.

Anexarea s-a făcut după un referendum, care, însă, a fost ţinut în condiţii de libertate restrânsă a presei şi informaţiei, Crimeea fiind deja ţinta invaziei "omuleţilor verzi".

Liderul Frontului Naţional a mai afirmat că atât Franţa cât şi Rusia trebuie să stabilească "relaţii strategice" în lupta împotriva grupului terorist Statul Islamic, conform unui articol RIA Novosti.

Comentariile liderului Frontului Naţional nu sunt surprinzătoare. Ca mulţi alti candidaţi naţionalişti europeni, vederile pro-ruse şi legăturile strânse pe care Marine Le Pen le are cu Kremlinul sunt arhi cunoscute.

Campania electorală a liderului Frontului Naţional este finanţată inclusiv printr-un împrumut acordat de către o bancă rusă. Cu toate acestea, în iulie, Banca Centrală a Rusiei a revocat licenţa creditorului, Prima Bancă Rusă a Cehiei, citând "active necorespunzătoare".

În decembrie, Bloomberg a scris că Frontul Naţional se chinuia să găsească finanţare pentru campania prezidenţială a lui Le Pen. Săptămâna trecută, trezorierul partidului de extremă dreaptă afirma că încearcă să găsească finanţare şi că nu respinge un al doilea împrumut de la bănci din Rusia.

Alegerile prezidenţiale franceze vor începe pe 23 aprilie şi se vor termina pe 7 mai.

Rivalul lui Marine Le Pen, candidatul republican Francois Fillon, este şi el cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Rusia în general, cu Vladimir Putin în special. Fillon a subliniat deja că Rusia este un partener "crucial" pentru Franţa, şi a promis că va ridica sancţiunile europene impuse asupra Moscovei la presiunea SUA pentru anexarea in 2014 a Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe