UE ar rata termenul limită de desfiinţare a vizelor pentru cetăţenii turci

Surse familiare cu negocierile dintre UE şi Turcia au declarat joi că refuzul Ankarei de a respecta criteriile UE în privinţa modificării legii împotriva terorismului face ca ridicarea vizelor pentru turcii care doresc să călărească în spaţiul Schengen să fie aproape imposibilă.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)

Surse din cadrul UE susţin că va fi aproape imposibil ca blocul să respecte termenul limită privind ridicarea regimului de vize pentru turcii care doresc să călătorească în Europa, din cauza neînţelegerilor dintre cele două tabere privind modul de implementare a termenilor acordului privind refugiaţii.

Termenul limită pentru anularea vizelor de intrare în ţărie membre UE este sfârşitul lunii iunie, dar una dintre surse a declarat că acest lucru nu mai este posibil, adăugând că membrii Parlamentului Europa ar putea totuşi, teoretic, să voteze această chestiune la întâlnirile din 4-7 iulie. Dar, mai susţine sursa, un scenariu mai realist ar implica votul după vacanţa de vară.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat anterior că nu vede că problema soluţionării vizelor va avea loc până la sfârşitul lunii iunie.

Turcia a declarat de mai multe ori că nu va ceda apelurilor UE de a-şi modifica legea anti-tero în schimbul privilegiilor promise într-un acord controversat privind refugiaţii pe care cele două tabere l-au semnat în luna martie. UE a promis o serie de stimulente Turciei în acel acord care urmăreşte să reducă fluxul de imigranţi ce vor să ajungă în Europa.

O altă sursă UE a susţinut ideea că ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci ar putea avea loc în iulie, deşi acest lucru s-ar putea întâmpla la fel de bine în octombrie, în funcţie de conformarea Turciei cu cererile UE.

Ankara a declarat miercuri că va face totul pentru a implementa partea sa din acordul privind refugiaţii, dar a adăugat că schimbările cerute de UE vor încuraja organizaţiile teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe