Turcia ameninţă din nou că va suspenda acordul cu UE privind imigraţia

Turcia a ameninţat că va pune capăt unui acord încheiat cu UE privind imigraţia dacă nu se ridică vizele de călătorie pentru cetăţenii săi. Bruxelles-ul susţine însă că turcii nu vor obţine acest lucru cât timp Ankara nu împărtăşeşte temerile UE privind respectarea legii.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.11.2016

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat joi – la o zi după ce un oficial UE a sugerat că orice acord privind vizele se află la mare distanţă de a se materializa – că ţara sa va suspenda un acord controversat cu Uniunea privind imigraţia dacă aceasta nu va suspenda până la sfârşitul anului vizele pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească pe teritoriul UE.

Ca parte a unui acord încheiat între Ankara şi Bruxelles la începutul acestui an, Turcia a acceptat să primească înapoi imigranţii ilegali ce ajung în Grecia în schimbul unor ajutoare de câteva miliarde de euro şi în schimbul ridicării vizelor UE de călătorie pentru cetăţenii turci.

După ce UE a amânat în mai multe rânduri data ridicării vizelor, din cauza legilor draconice anti-tero ale Turciei şi a încălcării drepturilor omului în acea ţară, Cavusoglu a declarat joi ziarului Neue Zürcher Zeitung că răbdarea Ankarei se apropie de final.

Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce vicepreşedintele Parlamentului European, Alexander Graf Lambsdorff, a declarat că ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci nu se va pune în aplicare nici în 2017 din cauza campaniei masive desfăşurate de guvernul turc împotriva persoanelor implicate sau suspectate de implicare într-o lovitură de stat eşuată în luna iulie. Unii analişti şi lideri europeni consideră că puciul eşuat este folosit ca un pretext pentru înlăturarea opoziţiei turce.

Prăbuşirea acordului privind imigraţia ar fi o lovitură puternică pentru UE, care şi-a plasat speranţele, cel puţin parţial, pe Turcia pentru controlarea valului de imigranţi şi refugiaţi care doresc să ajungă pe ţărmurile europene.

Cavusoglu a apărat legile antitero şi starea de urgenţă aplicată în Turcia după puciul din iulie, făcând referire la acţiunile unor ţări europene precum Franţa, care au adoptat măsuri dure după o serie de atacuri teroriste.

“Dacă unele ţări europene îşi înăspresc legile lor antitero şi, în acelaşi timp, cer Turciei să şi le relaxeze pe ale ei, atunci acest lucru va fi înţeles de poporul nostru ca o slăbire a luptei împotriva terorismului”, a susţinut Cavusoglu, indicând că ţara sa se luptă cu militanţii jihadişti din Statul Islamic, cu luptătorii Kurzi şi puciştii.

În ceea ce priveşte chestiunea terorismului, Cavusoglu a precizat: “Nu putem facem niciun fel de concesii UE”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor