Oficial al securităţii ucrainene: Suspecţii atacului din Harkov ar fi fost pregătiţi în Rusia

Una dintre cele trei victime cauzate de explozia care a vizat un marş al păcii în oraşul Harkov din estul Ucrainei, 22 februarie 2015.
Una dintre cele trei victime cauzate de explozia care a vizat un marş al păcii în oraşul Harkov din estul Ucrainei, 22 februarie 2015. (Captură Foto)

Suspecţii reţinuţi de forţele de securitate ucrainene după o explozie ce a avut loc duminică la un miting din Harkov, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, ar fi fost pregătiţi în Rusia.

Un înalt oficial al securităţii ucrainene a declarat că cei patru suspecţi, arestaţi în urma exploziei în care au murit 3 persoane şi rănite altele 10, au folosit arme de producţie rusească, conform Internaţional Business Times.

Aproximativ 500 de persoane participau la marş în timpul atentatului, care a fost atribuit separatiştilor, relatează BBC News.

Marşul din Harkov făcea parte dintr-o serie de acţiuni similare desfăşurate duminică în Ucraina şi cu această ocazie manifestanţii au onorat şi memoria celor peste 100 de persoane ucise cu un an în urmă de lunetişti în timpul protestelor de la Kiev.

“Suspecţii au fost capturaţi în timp ce încercau să atace cu un lansator de flăcări un club, unde se adună soldaţii şi voluntarii, precum şi un mall”, a declarat Markiyan Lubkivski, consilier în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), într-un mesaj postat pe Facebook.

“Ei au plănuit şi alte activităţi de sabotaj şi terorism. [Asupra lor] s-a descoperit un lansator de flăcări Shmil de producţie rusească. Conform mărturiilor suspecţilor, grupul a fost pregătit în Belgorod [în Rusia]”, a continuat Lubkivskiy.

După explozie oraşul s-a aflat în stare de alertă ridicată şi a fost lansată o operaţiune anti-tero, a declarat Alexandr Turcinov, şeful Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina.

De asemenea, autorităţile locale din Harkov au decis să decreteze luni zi de doliu în acest oraş din estul Ucrainei, aflat sub controlul Kievului şi care s-a confruntat în ultima perioadă cu mai multe explozii şi diversiuni.

În acelaşi timp, Serviciile Secrete Ucrainene au dejucat un atac terorist la Odesa, în sudul Ucrainei, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Poroşenko.

“Inamicii noştri au încercat să destabilizeze situaţia din Ucraina, dar serviciile noastre secrete au prevenit atentatul terorist de la Odesa”, a declarat liderul ucrainean în cursul unei întrevederi cu omologul său polonez Bronislaw Komorowski.

Komorowski a participat alături de alţi oficiali europeni, între care preşedinţii Lituaniei şi Republicii Moldova, la “Marşul Demnităţii” care a avut loc duminică la Kiev – un marş care a avut acelaşi obiectiv ca şi evenimentul din oraşul Harkov.

În plus, sâmbătă, Poroşenko a acuzat public Rusia de implicare directă în atacurile sângeroase din timpul Euromaidanului care au dus la uciderea a peste 100 de manifestanţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe