General american avertizează că Rusia poate pune mari probleme forţelor aliate din estul Europei

În timpul unei şedinte informative cu presa, general-locotenentul Ben Hodges din armata SUA a descris săptămâna trecută o imagine dezolantă a tensiunilor şi stării de pregătire militară în Europa.
Fostul comandant al forţelor armate americane în Europa, general-locotenentul Frederick “Ben” Hodges. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2015

“Ne jucăm puţin de-a prinselea”, a susţinut Hodges în timpul conferinţei de 45 de minute care a acoperit o gamă largă de subiecte, majoritatea concentrate pe tema amplificării stării de pregătire militară a NATO şi UE în faţa unei posibile agresiuni ruseşti.

În prezent există 30.000 de soldaţi americani în Europa care sunt implicaţi în mod repetat în exerciţii militare multinaţionale, precum Trident Juncture care a avut loc în acest an, conform Business Insider.

În ciuda efortului continuu din partea SUA şi naţiunilor aliate, capabilităţile ruseşti în regiune rămân o ameninţare foarte reală.

În mod specific, Hodges s-a referit la enclava rusă Kaliningrad din zona baltică şi rachetele lor anti-nave ca fiind foarte capabile să oprească intrarea forţelor conduse de SUA în Marea Baltică.

Hodges a menţionat, de asemenea, că aproximativ 25.000 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi ilegal în peninsula Crimeea, fiind însoţiţi de o apărare antiaeriană semnificativă şi de Flota rusească din Marea Neagră. “Ei au abilitatea de a submina cu adevărat accesul în Marea Neagră”, a adăugat generalul.

În plus, Hodges a discutat despre unele dintre activităţile nucleare ale Rusiei care au agitat la maxim aliaţii europeni ai SUA.

Conform lui Hodges, armata americană tocmai a început să pregătească cinci batalioane în Ucraina şi a staţionat o brigadă de blindate – formată din tancuri şi vehicule militare – în Lituania, Bulgaria şi Germania. Dar, în ciuda exerciţiilor militare frecvente şi a accesului sporit la artileria grea în tabăra aliaţilor, Rusia încă deţine un avantaj faţă de NATO şi statele UE – şi anume, viteza.

În ciuda unei cooperări tot mai intensificate între aliaţi, deplasarea trupelor şi proviziilor SUA şi ale aliaţilor NATO de-a lungul graniţelor statale se fac într-un ritm redus, atunci când se face comparaţie cu Rusia, care dispune de o mobilitate mai mare în interiorul propriilor sale graniţe şi în enclava Kaliningrad.

Numărul mare al guvernelor implicate în cooperarea SUA cu NATO încetineşte de asemenea luarea deciziilor politice pentru a acţiona şi afectează viteza cu care ar putea să fie mobilizată o forţă multinaţională.

Şi, probabil cea mai tulburătoare dezvăluire din cadrul conferinţei este aceea că Hodges a reflectat la declinul superiorităţii aeriene americane în Europa.

“A trecut mult timp de când soldaţii americani s-au îngrijorat din cauza unui inamic pe cer ... care să aibă abilitatea de a lansa bombe. Vreau să spun că forţa noastră aeriană ne-a protejat timp de decenii”, a declarat Hodges.

“Acum, vedem că ruşii au sisteme aeriene de toate tipurile. Aşadar, sunt capabili să ne vadă, aşa cum ne-am bucurat şi noi de avantajul de a fi capabili să îi vedem pe alţii”, a continuat generalul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor