Teofil Rendiuk: ”Rusia nu respectă acordurile de la Minsk” (video)

Ucraina şi-a respectat angajamentele luate, dar Rusia şi separatiştii au încălcat acordul Minsk II şi armistiţiul, acuză ministrul consilier de la Ambasada Ucrainei la Bucureşti.
Teofil Rendiuc
Teofil Rendiuc (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Teofil Rendiuk a arătat în cadrul conferinţei ”Securitatea regională în contextul crizei din Ucraina”, organizate de Institutul de Studii Populare şi Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning la Parlament, că Ucraina şi-a retras tehnica militară şi armamentul greu dincolo de linia de delimitare a frontului la termenul stabilit, iar trupele au primit ordinul de a nu răspunde la provocările teroriştilor pro-ruşi şi ale celor 8.000 de militari ruşi, bine antrenaţi şi echipaţi, prezenţi în zonă. ”Mai sunt 40.000 de soldaţi ruşi în Crimeea. Vorbim despre o amplă ocupaţie şi de o frontieră ruso-ucraineană de 400 de km, necontrolată de autorităţile ucrainene”, a adăugat el.

Diplomatul a acuzat că în ciuda respectării stricte a termenilor acordului Minsk II de către Kiev, Rusia şi separatiştii nu-şi respectă angajamentele luate şi încalcă chiar armistiţiul stabilit în luna septembrie, astfel încât în ultimele 24 de ore doi militari ucraineni au fost ucişi şi alţi 10 au fost răniţi. Forţele separatiste şi ruseşti folosesc împotriva unităţilor ucrainene rachete Grad, tancuri moderne, sisteme de artilerie de calibrul 122 mm, aruncătoare de mine şi arme automate.

Pe lângă cei 9.000 morţi şi cei 20.000 de răniţi ca urmare a agresiunii ruseşti din martie 2014 în estul Ucrainei, ţara pierde zilnic 5-6 milioane de dolari din cauza conflictului din Est.

”Împotriva Ucrainei se defăşoară şi o agresiune economică, financiară şi juridică. Am fost atraşi fără voia noastră într-un război hibrid, cu mai multe componente, în special cu folosirea unităţilor convenţionale ruseşti înzestrate cu tehnică de vârf, a forţelor teroriştilor şi separatiştilor din est şi atacuri energetice, ecologice şi informaţionale. Europa şi întreaga lume trebuie să conştientizeze că războiul hibrid al Rusiei din Ucraina a deformat sistemul anterior de securitate colectivă şi a distrus frontiere europene schimbând paritatea de forţe în regiunea Mării Negre şi în Europa de Est”, a explicat diplomatul ucrainean.

Bombardarea masivă a Siriei de către aviaţia rusească a provocat masivul flux de refugiaţi către ţările UE. Europa a devenit şi ea ţinta războiului hibrid prin provocarea acestei instabilităţi.

În opinia sa, bombardarea masivă a Siriei de către aviaţia rusească a provocat masivul flux de refugiaţi către ţările UE, iar Europa a devenit şi ea ţinta războiului hibrid prin provocarea acestei instabilităţi.

Rendiuk consideră că Moscova are ca obiective destabilizarea Europei prin contribuţia la pătrunderea unor elemente islamiste periculoase pe teritoriul acesteia şi distragerea atenţiei publicului de la problema ucraineană, însoţită de discreditarea posibilităţii liberalizării vizelor pentru cetăţenii ucraineni începând cu anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe