Imperiul contraatacă / Premierul leton demisionează în mijlocul neînţelegerilor din sânul coaliţiei de guvernare

Premierul leton Laimdota Straujuma şi-a anunţat astăzi demisia după o serie de certuri politice existente în coaliţia de guvernare de centru dreapta şi datorită nemulţumirilor manifestate faţă de prestaţia guvernului.
Premierul leton Laimdota Straujuma prezentându-şi demisia 7 decembrie în Riga (ILMARS ZNOTINS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
07.12.2015

Straujuma a făcut acest anunţ după o întâlnire cu preşedintele ţării Raimonds Vejonis, fără a oferi alte detalii.

Coaliţia de guvernare a lui Straujuma a câştigat în 2014 alegerile generale după ce a adoptat o poziţie dură faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina.

Coaliţia a fost alcătuită din Partidul Unitatea, Alianţa Naţionalistă şi Uniunea Verzilor şi Fermierilor. Dar mulţi membri nu au fost mulţumiţi de stilul ei de conducere.

“Ea a fost un premier destul de bun, în sensul că a fost capabilă să consolideze această coaliţie de guvernare foarte diversă. Dar, în acelaşi timp, a existat o problemă destul de serioasă în ceea ce priveşte conducerea politică”, a declarat analistul politic Ivars Ijabs, conform Reuters.

“Partidul de guvernament – Partidul Unitatea – a fost foarte nemulţumit de acest tip de comportament ambiguu şi întunecat al lui Straujuma”, a declarat Ijabs.

Preşedintele Vejonis a declarat că regretă faptul că certurile politice interne au subminat guvernul lui Straujuma şi a cerut partidelor politice să formeze cât mai repede o nouă conducere pentru ţara baltică.

“Situaţia politică internă a cauzat această criză dar trebuie luată în considerare şi... amplificarea situaţiei securităţii în Europa”, a declarat preşedintele leton la o conferinţă de presă.

Letonia este membră a NATO şi a Uniunii Europene şi a susţinut sancţiunile economice impuse de SUA împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei.

În plus, au devenit din ce în ce mai evidente unele temeri conform cărora comunităţile letone vorbitoare de limbă rusă ar putea deveni puncte geopolitice importante care ar putea fi manipulate de Vladimir Putin pentru a destabiliza regiunea. Moscova s-a plâns de mult timp în legătură cu drepturile etnicilor ruşi din zona baltică.

Guvernul leton a adoptat o poziţie dură în privinţa securităţii ţării. După ce a ocupat funcţia de premier în luna ianuarie, Straujuma a crescut cheltuielile în domeniul apărării şi s-a alăturat vecinilor baltici Estonia şi Lituania, punând presiune pe NATO ca să îşi amplifice prezenţa militară în regiune.

Victoria de anul trecut a oferit o oarecare uşurare celor îngrijoraţi de faptul că partidul pro-rus Concord ar putea câştiga puterea în ţară şi i-ar putea oferi lui Putin o atitudine prietenoasă în cadrul Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor