Biden: SUA va menţine presiunea asupra Rusiei datorită agresării Ucrainei

Vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat marţi Rusia că presiunea occidentală asupra Moscovei va creşte cât timp va persista agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
Vicepreşedintele american Joe Biden se adresează Parlamentului ucrainean în 8 decembrie 2015. În posterul din imagine se află pilotul ucrainean Nadia Savcenko, care este judecată în Rusia pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi şi, dacă este găsită vinovată, ar putea primi până la 20 de ani de închisoare. Savcenko a respins acuzaţiile formulate împotriva sa.
Vicepreşedintele american Joe Biden se adresează Parlamentului ucrainean în 8 decembrie 2015. În posterul din imagine se află pilotul ucrainean Nadia Savcenko, care este judecată în Rusia pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi şi, dacă este găsită vinovată, ar putea primi până la 20 de ani de închisoare. Savcenko a respins acuzaţiile formulate împotriva sa. (Captură Foto)

“Dacă agresiunea rusă persistă, presiunea impusă asupra Moscovei va continua să crească”, a declarat Biden într-un discurs în Parlamentul ucrainean.

Biden a mai declarat în cea de-a doua zi a vizitei sale în Kiev că sancţiunile impuse împotriva Rusiei nu vor fi micşorate cât timp aceasta nu va implementa în totalitate obligaţiile prevăzute de acordul de pace semnat în luna februarie la Minsk.

Este cea de-a patra vizita a lui Biden în Kiev după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a oferit sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Atât Washingtonul cât şi Bruxelles-ul au aplicat sancţiuni economice împotriva cercului de apropiaţi al preşedintelui rus Vladimir Putin şi au ajutat la pregătirea şi echiparea armatei ucrainene slab finanţate cu echipamente defensive, precum radare avansate.

Moscova neagă orice implicare în conflictul ucrainean, în care au murit până acum peste 8.000 de persoane, şi a răspuns la măsurile Vestului prin interzicerea importurilor pentru majoritatea produselor alimentare occidentale.

Biden a folosit atât întâlnirea sa de luni cu preşedintele Petro Poroşenko cât şi apariţia de marţi în Parlamentul ucrainean pentru a transmite mesajul că Washingtonul susţine în totalitate Kievul, în ciuda unei recente schimbări a atenţiei globale înspre criza din Siria.

Vicepreşedintele american a declarat marţi că afirmaţiile repetate ale lui Putin că marile puteri au dreptul la propriile lor sfere regionale de influenţă nu se conformează cu timpurile moderne.

“Statele suverane au dreptul să ia propriile lor decizii şi să îşi aleagă proprii aliaţi”, a subliniat Biden, care a folosit vizita din Ucraina şi pentru a promova necesitatea intensificării luptei împotriva corupţiei care a afectat timp de ani de zile ţara cu 40 milioane de locuitori.

“Nu este suficient să se înfiinţeze un birou anticorupţie şi să se numească un procuror special în lupta împotriva corupţiei. Biroul procurorului general ucrainean are nevoie disperată de o reformă”, a mai precizat Biden.

Anexarea Crimeei de către Rusia a avut loc după câteva săptămâni de proteste publice în Kiev care au dus la răsturnarea de la putere a fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Sondajele de opinie arată că, în prezent, corupţia rămâne una dintre principalele surse de îngrijorare în rândul ucrainenilor.

În plus, Biden a făcut o referire indirectă la lupta internă dintre Poroşenko şi premierul Arseni Iaţeniuk, care a întârziat adoptarea unor legi economice şi de anticorupţie vitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe