Polonia ar putea cere NATO să îi permită accesul la arme nucleare

Ministerul polonez al Apărării ia în considerare posibilitatea de a cere acces la arme nucleare printr-un program NATO în cadrul căruia statele care nu dispun de capacităţi nucleare militare proprii acceptă amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmând ca acestea să fie utilizate în comun.
Avion de luptă polonez F-16C. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.12.2015

UPDATE.Ministerul Apărării din Polonia a negat intenţa de a cere acces la arme nucleare în cadrul unui program NATO, informează ibtimes.co.uk.

* * *

Tomasz Szatkowski, viceministru al Apărării, a declarat că ministerul său a discutat despre un posibil acces la un program NATO de “schimb nuclear”, cu scopul de a îmbunătăţi sistemul de apărare al Poloniei.

Aceste discuţii au loc în condiţiile în care Polonia este îngrijorată de acţiunile agresive ale Rusiei în estul Europei, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

După comentariile făcute sâmbătă de Szatkowski la postul privat de televiziune Polsat, mass media locală a declarat că este pentru prima oară când un oficial polonez a declarat că ţara doreşte să facă parte din programul de schimb nuclear al NATO.

NATO are trei puteri nucleare – SUA, Franţa şi Marea Britanie – dar numai SUA a oferit aliaţilor posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul aşa-zisului program de “schimb nuclear”.

Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia au găzduit arme nucleare ca parte a acestui program.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor