NATO nu are niciun plan să trimită trupe terestre în Siria

NATO susţine că nu are niciun plan pentru a trimite trupe terestre în Siria, unde o coaliţie de ţări regionale şi non-regionale desfăşoară o campanie de atacuri aeriene împotriva poziţiilor grupului terorist Statul Islamic.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.12.2015

“[Trimiterea de trupe terestre în Siria] nu se află pe agenda coaliţiei şi aliaţilor NATO”, a declarat luni secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pentru ziarul elveţian Tages-Anzeiger.

SUA a trimis deja zeci de soldaţi în Siria, susţinând că rolul lor va fi acela de a asista forţele kurde în lupta împotriva teroriştilor din grupul Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh). Prezenţa trupelor terestre americane în Siria nu are la bază niciun mandat din partea guvernului sirian.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat săptămâna trecută că Pentagonul este “pregătit să extindă” rolul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale în Siria.

În plus, Stoltenberg a declarat că “Statele Unite au un număr limitat de forţe speciale. Pe plan prioritar se află, totuşi, întărirea forţelor locale. Acest lucru nu este uşor, dar este singura opţiune.”

Şeful NATO a mai susţinut că, din moment ce “musulmanii sunt în prima linie de luptă a acestui război” şi din moment ce “majoritatea victimelor sunt musulmani”, Occidentul nu poate purta această luptă pentru ei.

Luna trecută, fostul comandant NATO James Stavridis a cerut trimiterea a până la 15.000 de soldaţi în Siria pentru lupta împotriva Daesh.

NATO va consolida apărarea aeriană a Turciei

Secretarul general al NATO a promis de asemenea că va ajuta Turcia să îşi consolideze sistemul de apărare aeriană, în mijlocul tensiunilor continue dintre Ankara şi Moscova care au fost declanşate după ce Turcia a doborât în 24 noiembrie un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene.

“Acum este importantă detensionarea situaţiei şi dezvoltarea unor mecanisme pentru prevenirea unor incidente similare în viitor”, a susţinut Stoltenberg. “Vedem o comasare semnificativă de forţe militare ruseşti din nordul îndepărtat către Marea Mediterană. Şi acolo trebuie să evităm incidente similare precum cel din Turcia.”

Ankara susţine că bombardierul rusesc Su-24 a pătruns în spaţiul său aerian în 24 noiembrie şi că a fost doborât după mai multe avertismente. Moscova neagă versiunea turcilor, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că actul Turciei este ca un pumnal înfipt în spatele ţării sale de către “complici ai teroriştilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor