Frauda bancară: Kroll investighează, moldovenii plătesc

BNM susţine că frauda bancară continuă să fie investigată de către compania Kroll, iar beneficiarii furtului s-ar extinde dincolo de companiile Grupului Şor. Între timp, Executivul de la Chişinău a transformat “furtul secolului” în datorie publică.
Ştefan Sârbu
27.09.2016

alte articole

(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
27.09.2016

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă printr-un comunicat de presă că a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat de companiile Kroll şi Steptoe & Johnson în investigarea fraudei de proporţii din sectorul bancar al Moldovei. După dispariţia unui miliard de dolari SUA, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au ajuns în stare de faliment la sfârşitul anului 2014.

Prima etapă a investigaţiei a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a lui Ilan Şor, precum şi a companiilor şi persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta ("Grupul Şor"). Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunţite a fluxului de fonduri obţinute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmăririi fondurilor până la destinaţia lor finală.

Potrivit sursei citate, în cadrul celei de-a doua etape a investigaţiei, analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 şi a fost începută urmărirea tuturor creditelor frauduloase acordate de către cele trei bănci din Moldova până la destinaţia lor finală. În acest fel, compania Kroll a descoperit o structură complexă şi coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii şi conturi bancare din diferite jurisdicţii.

În perioada menţionată, băncile falimentare au acordat credite în sumă totală ce depăşeşte 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaţionale complexe de spălare a banilor, o parte a fondurilor revenind în ţară pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.

Până la momentul actual, analiza fluxului de fonduri din cadrul investigaţiei a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul acestei perioade, fără a se întoarce în bănci. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicţii străine, iar rezultatele investigaţiei Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile şi persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Şor.

BNM asigură că aceste companii Kroll şi Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autorităţile de reglementare şi alte părţi interesate relevante din multiple jurisdicţii, inclusiv din Letonia şi Estonia, în vederea obţinerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acţiunile de recuperare a fondurilor delapidate.

Investigaţia a progresat semnificativ, însă detaliile acesteia trebuie să rămână confidenţiale pentru a maximiza şansele de recuperare a fondurilor fraudate, informează BNM în comunicatul de presă.

Amintim că acţiunile companiei Kroll sunt parte a investigaţiei în desfăşurare privind tranzacţiile derulate pe parcursul anilor 2012-2014 de către băncile falimentare din Moldova. Scopul final al acesteia ar fi contribuirea la recuperarea fondurilor de la infractori, precum şi identificarea şi pedepsirea tuturor părţilor care au participat şi au profitat în mod deliberat de pe urma fraudei, inclusiv părţile şi instituţiile financiare din afara Moldovei.

Între timp, în mod de urgenţă Guvernul moldovean şi-a asumat răspunderea pentru şapte proiecte de legi care ar fi fost solicitate de Fondul Monetar Internaţional prin care s-a decis că creditele de urgenţă oferite în 2014 şi 2015 celor trei bănci falimentare, să fie convertite în datorie de stat. Timp de 25 de ani moldovenii vor fi nevoiţi să plătească pentru ceea ce nu au consumat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor