Ilan Şor se declară nevinovat: „Eu nu am luat nici un ban de la BEM”
alte articole
Actualul primar al oraşului Orhei, Ilan Şor, învinuit de delapidarea şi spălarea a peste 5 mlrd de lei şi cu dosar în instanţă, se consideră nevinovat. Acesta declară răspicat că nu ar fi „luat niciun ban de la BEM”, deşi în primul raport Kroll, publicat la 5 mai de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, pe blogul personal, în calitate de principal autor al furtului miliardului apare numele lui Ilan Shor.
Pentru a scăpa de pedeapsă, Şor, fost guvernator la Banca de Economii în acea perioadă, a scris două autodenunţuri, în care, potrivit Independent.md, afirma că a luat bani de la Banca de Economii pentru a oferi mită fostului prim-ministru Vlad Filat şi omului de afaceri Veaceslav Platon. Amintim că, anterior, şi fostul procuror, Corneliu Gurin a declarat în plenul Parlamentului că Şor nu poate fi arestat deoarece „colaborează cu ancheta”. „În privinţa arestării repetate, legislaţia nu ne permite pe aceleaşi fapte. Este nevoie de alt dosar, alte probe. Daţi-ne probe şi vom investiga”, explica atunci fostul procuror general motivul nesolicitării unei arestări repetate a lui Şor.
Mai mult decât atât, potrivit lui Şor, nu ar fi vorba de un miliard. De fapt, „miliardul furat este deja ca o etichetă a cărei esenţă nu vrea s-o mai analizeze nimeni în presă. Vreau să anunţ oficial: nu a fost furat niciodată un miliard de la BEM. În realitate, de la BEM au fost furate aproximativ 190 de milioane de dolari, care au ajuns pe conturile lui Filat şi Platon în noiembrie 2014”, a declarat Ilan Şor într-un interviu pentru Sputnik Moldova.
Vreau să vă asigur şi pe dvs., pe "Măria Sa" (Filat — n.r.), dar şi pe toţi cititorii că nu am luat niciun ban de la BEM. Deocamdată nu pot să ofer mai multe detalii referitor la participarea lui Platon şi Filat în acest proces, din cauza secretului anchetei, dar chiar şi din acele scheme ale circulaţiei mijloacelor financiare despre care s-a scris deja în presă este clar că aproximativ jumătate din banii scoşi de la BEM în noiembrie 2014 au ajuns pe conturile controlate de Platon. Platon mă învinuieşte pe mine pentru a-şi acoperi propria vină”, a adăugat Şor, trecând peste faptul că Banca de Economii era condusă de el în acea perioadă şi că banii n-ar fi putut fi scoşi din Banca de Economii fără semnătura lui.
Cu toate că se vorbeşte de aproape doi ani despre dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova, fapt remarcat şi de bine cunoscutul raport Kroll în care se menţionează că gaura financiară de la trei bănci - de Economii, Socială şi Unibank - ajunge la 18 miliarde de lei, dintre care 13,3 miliarde constituie creditele neperformante acordate, iar 4,7 miliarde – dobânzile neachitate, precum şi de parlamentari şi şefi ai BNM, CNA, primarul de Orhei insistă că cifra de un miliard ar fi fost „născocită”.
Jurnaliştii „devorează" acum cu cea mai mare atenţie tot ce spune Platon, fie o declaraţie scrisă pe hârtie sau fraze „aruncate" pe internet, dându-le drept adevăr curat. Dar Platon întoarce „adevărul" cum vrea el şi spune ceea ce îi convine. Iar un cititor dezinformat percepe cifra născocită de un miliard drept purul adevăr”, a afirmat Şor.
În prezent, Ilan Şor se află în arest la domiciliu, decizie luată de magistraţii Curţii de Apel de la Chişinău. Între timp, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis în instanţa de judecată dosarul privind comiterea infracţiunii de escrocherie şi spălare de bani de către fostul guvernator al Băncii de Economii, Ilan Şor.
Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare pe data de 27 iunie. Instanţa a mai decis să-i confişte fostului lider PLDM bunuri în valoare de peste 4.250.000 de lei, să-i retragă toate distincţiile de stat, inclusiv Ordinul Republicii, să-i aplice o amendă de 60.000 lei, şi să-l priveze de dreptul de a deţine funcţii publice, timp de cinci ani.
Dosarul fostului bancher, Veaceslav Platon se află pe masa magistraţilor de la Judecătoria Buiucani. Acesta este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în sume deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 000 000 de lei.