UE acordă Moldovei 15 mln euro, dar se aşteaptă la rezultate concrete
alte articole
La Chişinău a avut loc ceremonia oficială de semnare a acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană prin programul suport pentru reforma administraţiei publice în RM. Acordul a fost semnat de premierul moldovean, Pavel Filip şi comisarul pentru politica europeană pentru vecinătate şi negocieri petru extindere, Johannes Hahn.
„Un accent aparte va fi pe reforma administraţiei publice, şi pe această cale vreau să mulţumesc pentru asistenţa acordată RM prin forma acestui acord semnat acum. Reforma administraţiei publice este una complexă şi foarte importantă pentru noi care de fapt va reprezenta un fundament pentru implementarea altor reforme importante pentru RM”, a declarat prim-ministrul Filip.
Premierul a ţinut să menţioneze şi faptul că până la sfârşitul acestui an se aşteaptă lansarea discuţiilor cu partenerii europeni privind noua agendă de asociere 2017-2019.
„În acest context, am abordat şi calendarul acţiunilor care vor duce la reluarea asistenţei UE pentru RM odată aprobată decizia bordului FMI privind programul de cooperare cu RM. Asistenţa acordată de UE este deosebit de importantă ea contribuind la durabilitatea reformelor care sunt întreprinse în contextul implementării acordului de asociere. Autorităţile RM vor depune toate eforturile pentru a apropia ţara noastră de UE oferind cetăţenilor beneficiile care decurg din alinierea noastră la standardele, normele şi valorile UE”, a adăugat Filip încercând să pună în faţa oficialului european aşa-zisa implementare a reformelor şi a acordului de asociere cu EU într-o lumină pozitivă.
La rândul său, Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere a precizat că banii acordaţi Moldovei prin semnarea acestui acord sunt doar pentru beneficiul cetăţenilor, menţionând că administraţia publică locală trebuie să fie cât mai puţin politizată.
„Acest acord de finanţare semnat astăzi în cadrul Strategiei de reformare a administraţie publice este în valoare de 15 milioane de euro. Vrem să facem asta în beneficiul cetăţeanului, pentru a creşte transparenţa, prin ameliorarea sistemului achiziţiilor publice. Vrem să vedem mai puţină politizare a administraţiei publice locale. Dacă lucrurile vor deveni mai transparente, atunci e clar că nivelul politizării trebuie să se reducă”, a afirmat comisarul european, conform jurnal.md.
„În prezent este necesar ca atenţia să fie concentrată pe implementarea reformelor-cheie. UE aşteaptă de la Republica Moldova rezultate concrete. Totodată, vrem încă să vedem nişte reforme-cheie adoptate şi implementate, nu numai cele din domeniile anticorupţie, justiţiei, bancar şi media, dar vrem să vedem şi rezultate în investigarea fraudei bancare. În acest proces, calitatea este crucială”, a punctat oficialul european.
În contextul alegerilor prezidenţiale din toamna acestui an, Hahn îndeamnă cetăţenii R. Moldova să participe la alegeri, subliniind faptul că „dacă nu votaţi, alţii votează în locul vostru. Folosiţi această oportunitate de a participa la zidirea viitorului ţării”.
Menţionăm că ultima vizită a oficialului european la Chişinău a avut loc aproape doi ani în urmă, în noiembrie 2014. „A trecut ceva timp, dar nu a fost din vina mea, ci e vorba de situaţia politică din ţară. Am aşteptat să fie stabilitate, aceasta fiind cel mai important şi relevant aspect ca ţara să meargă înainte în implementarea agendei de reforme”, a conchis Johannes Hahn.