Procesul magistratei Domnica Manole scoate în vileag lacunele sistemului judiciar din Moldova

Examinarea contestaţiei Domnicăi Manole continuă să fie amânată, CSJ neavând posibilitate să formeze un complet de judecată. Magistrata pune la îndoială acest fapt, afirmând că în perioada electorală se doreşte diminuarea interesului societăţii faţă de acest proces controversat.
Ştefan Sârbu
16.09.2016

alte articole

Domnica Manole, magistrat Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
16.09.2016

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) urma sa continue, joi, examinarea cauzei judecătorului Curţii de Apel Chişinău (CAC) Domnica Manole, şedinţa de judecată însă a fost din nou amânată pe motiv că magistraţii CSJ au plecat în concediu de odihnă, fiind astfel imposibil să formeze un alt complet care ar putea examina cererea de recuzare înaintată celor 9 judecători, desemnaţi să examineze cauza.

Judecătorul Domnica Manole cere CSJ anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nr. 369/17 din 31 mai, prin care a fost dat curs solicitării procurorului General interimar şi a fost eliberat acordul la pornirea urmăririi penale având în vedere că la 14 aprilie, magistrata a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie, privind refuzul în organizarea unui referendum constituţional iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr şi pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni.

Domnica Manole a obligat CEC să adopte o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului pentru revizuirea Constituţiei. Judecătorul a constatat că grupul de iniţiativă a colectat numărul necesar de semnături prevăzut de art. 141 din Constituţie: 200 000 de semnături, inclusiv câte 20 000 din cel puţin jumătate din unităţile administrative existente în anul 2000. Această normă constituţională a fost introdusă în anul 2000. Atunci în Moldova existau 12 unităţi teritoriale de nivelul doi.

De menţionat că trei membri CSM au votat împotrivă. Afirmativ au votat ceilalţi membri, inclusiv ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari şi preşedintele CSJ Mihai Poalelungi. Hotărârea CSM nu conţine nicio motivare a deciziei luate. Mai mulţi judecători şi reprezentanţi ai societăţii civile au catalogat sesizarea procurorului General interimar drept un atentat la independenţa sistemului judecătoresc.

La 13 iunie, Manole a contestat la CSJ hotărârea CSM privind eliberarea acordului pentru urmărirea penală, solicitând şi suspendarea urmăririi penale până la decizia CSJ. Deşi CSJ urma să examineze această solicitare în aceeaşi zi sau maxim în 5 zile de la recepţionarea cererii, abia la 23 iunie magistraţii CSJ au refuzat suspendarea urmăririi penale.

În pofida faptului că hotărârea CSM a fost contestată, iar cererea de suspendare a urmăririi penale nu era încă examinată, la 22 iunie procurorii de la Procuratura Anticorupţie au ridicat calculatoarele de serviciu ale judecătoarei şi asistentului acesteia care nu au fost returnate până în prezent.

CSJ urma să examineze contestaţia judecătoarei Manole la 07 iulie, însă şedinţa a fost amânată pentru 18 august. La această dată, participanţii la proces au fost informaţi că au fost schimbaţi membrii completului de judecată. Nici la acea dată nu a fost luată o decizie, şedinţa fiind amânată pentru 15 septembrie, dar care iarăşi nu a avut loc.

Potrivit jurnaltv.md, Domnica Manole şi avocaţii ei afirmă că şi în cazul acestei amânări persistă “mai multe încălcări procesuale grave”. Au fost anunţaţi în holul instituţiei că şedinţa nu va avea loc, de către şeful Secretariatului care nu face parte din completul de judecată. “Nu a fost deschisă o şedinţă de judecată publică unde judecătorii care nu sunt în concediu, în prezenţa grefierului să anunţe motivul amânării examinării contestaţiei, stabilind şi data exactă a următoarei şedinţe, deoarece cauzele nu se amână fără a fi stabilit un termen”.

Mai mult, Domnica Manole, consideră că deoarece se apropie alegerile, se aşteaptă ca interesul societăţii şi a tuturor ambasadelor străine faţă de acest proces, să se diminueze.

Amintim că în premieră pentru sistemul judecătoresc din Moldova, la 31 mai, un grup de judecători de la CAC s-au solidarizat public cu magistrata Domnica Manole, catalogând sesizarea procurorului General interimar drept „un atentat fără precedent la independenţa justiţiei, contrar standardelor internaţionale în domeniul justiţiei, contrar obiectivelor de integrare europeană promovate de corpul judecătoresc”.

În acelaşi context la 31 mai, Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” a subliniat că judecătorii urmează să poată soluţiona cauzele independent şi imparţial, fără teamă sau anticipând o favoare din orice sursă ori aflându-se sub orice influenţă neadecvată.

La 02 iunie, Uniunea Europeană a emis o declaraţie scrisă prin Departamentul de coordonare a politicii externe europene (EEAS), solicitând Moldovei să aplice recomandările din 2010 ale Consiliului European cu privire la „independenţa, eficienţa şi responsabilitatea judecătorilor”, mai ales cele care solicită ca „judecătorii să nu fie urmăriţi penal pentru modul cum interpretează legile sau dovezile pe care le analizează, decât dacă aceste interpretări sunt făcute evident cu rea voinţă”.

Ambasada SUA la Chişinău a susţinut mesajul Uniunii Europene, menţionând pe pagina sa de facebook că „independenţa şi imparţialitatea justiţiei reprezintă lucruri de o importantă majoră în democraţie. Pentru ca reformele reale să se producă, autorităţile din Moldova trebuie să aibă mare grijă să asigure că legea este respectată şi nu este nici măcar aparenţă de amestec politic, nedreptate şi intimidare”.

La începutul lunii iunie, CSM a reacţionat la declaraţiile Ambasadorului UE şi Ambasadorului SUA în Moldova printr-un comunicat de presă menţionând că „Singurul mecanism prin care poate fi verificată şi demonstrată lipsa sau existenţa unei rele intenţii este dovedirea nevinovăţiei sau a vinovăţiei persoanei acuzate în cadrul unui proces de investigaţie şi de judecată legal, transparent, corect şi neinfluenţat de nimeni”. Comunicatul ridicând multe semne de întrebare, deoarece persoana acuzată nu trebuie să fie pusă în situaţia de a-şi dovedi nevinovăţia.

Menţionăm că la şedinţa de judecată ce urma sa aibă loc joi, au fost prezenţi şi reprezentanţii ambasadei SUA la Chişinău, care monitorizează cazul, iar în faţa instituţiei, Domnica Manole a fost aşteptată de un grup de cetăţeni care potrivit jurnaltv.md, au declarat că “Domnica Manole a apărat drepturile a 400 de mii de oameni”, acum fiind “chinuită şi distrusă moral, metodă a sistemului “plahotniucist” care s-a format în ţară la noi”. “Doar ea a avut curajul să demaşte dura realitate din sistemul judecătoresc, de aceea o voi susţine” .

Notabil este faptul că judecătorul de instrucţie de la Judecătoria Râşcani, Aureliu Postică, a respins la începutul lunii septembrie, plângerea depusă de avocaţii judecătoarei Domnica Manole privind contestarea ordonanţei procurorului General interimar de începere a urmăririi penale în privinţa magistratei, iar hotărârile judecătorului de instrucţie pe acest gen de cauze nu mai pot fi contestate.

Din componenţa completului de judecată al CSJ care examinează contestaţia magistratei Domnica Manole fac parte judecătorii Iulia Sîrcu (preşedinte), Iuliana Oprea, Ala Cobăneanu, Sveatoslav Moldovan, Ion Druţă, Nicolae Craiu, Mariana Pitic, Liliana Catan şi Ion Guzun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor