Expert: Nicolae Timofti un preşedinte al compromisurilor şi nu al cetăţenilor

Alegerile prezidenţiale ar trebui să marcheze o ruptură şi să pregătească condiţiile pentru o schimbare fundamentală deoarece Moldova nu merge într-o direcţie corectă. Rolul preşedintelui nu este doar de a servi interesele câtorva grupuri politice, declară Igor Munteanu.
Ştefan Sârbu
26.09.2016

alte articole

Igor Munteanu (Ziarul de Garda.md)
Ştefan Sârbu
26.09.2016

Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, în cadrul unei emisiuni de la europaliberă.org, a declarat că un lucru important al alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, este ca şeful statului să reprezinte toţi cetăţenii şi să nu fie o combinaţie a intereselor de partid din Parlament, care prin contagiune sau prin înţelegeri de după cortină alegeau alesul lor.

Nicolae Timofti “a fost şi cred că va rămâne în istoria politică a acestui stat ca om al compromisurilor. Nu a fost un om al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Nu a fost şi probabil că nici nu şi-a dorit”.

Potrivit expertului, a fi detaşat nu înseamnă a fi omul tuturor. Atunci când încearcă să rupă conflictele sau să evite conflictele, pentru ca să nu se întâmple alte accidente politice pe scena deja dezbinată şi plină de conflicte, înseamnă că agenda preşedintelui se limitează, nu este o agendă naţională, nu este o agendă a problemelor de esenţă şi fundamentale.

Ultimii şase ani de zile au fost ani în care spaţiul politic a fost plin de conflicte, plin de contradicţii şi fricţiuni şi plin de ambiguităţi. Au fost grupuri politice care şi-au asumat anumiţi vectori geopolitici, care la un moment dat s-au poticnit. Au fost partide politice care s-au erijat în funcţia de salvatorii neamului, ca, până la urmă, să se observe că au urmărit interese de grup meschine.

În acest context, Igor Munteanu susţine că alegerile “din octombrie 2016 ar trebui să fie un an de ruptură. Or, să pregătească condiţiile pentru o schimbare fundamentală în 2017-2018, pentru că statu-quo-ul pe care în acest moment cineva doreşte să-l păstreze nu este sustenabil”.

Situaţia economiei în Moldova este în stare de alertă. S-a ajuns în starea în care populaţia pleacă masiv din ţară, businessul nu face afaceri, accesul la finanţare este extrem de limitat, presiunile asupra mediului de afaceri sunt în continuare administrativ foarte mari, respectiv, este o stare de urgenţă în economie.

“Iar viitorul şef al statului trebuie să înţeleagă că rolul lui nu este numai de a servi interesele câtorva grupuri politice, dar de a se ridica deasupra statutului pe care l-au avut preşedinţii anteriori şi de a vedea lucrurile din perspectiva priorităţilor de securitate naţională în economie”, a adăugat Munteanu.

Aceasta înseamnă să tratezi energia ca o securitate naţională, să tratezi mediul de afaceri şi atragerea investiţiilor extrem de necesare pe domeniul dezvoltării infrastructurii, pe domeniul limitării corupţiei din sistem ca priorităţi de securitate naţională.

Dacă nu faci aceasta, acest aglomerat de instituţii care îşi spun publice, dar ele servesc altor interese, nu vor răspunde niciodată cerinţelor cetăţeanului de rând, nu vor răspunde nici mediului de afaceri şi nu vor răspunde nici presiunilor enorme care se fac din partea partenerilor noştri de dezvoltare externi, care văd clar că ţara nu merge într-o direcţie corectă.

Noi mergem spre un model de regim politic cu Mercedesuri la scara şi cu elemente de regim sovietic în cap şi în instituţiile statului... Aceasta e marea problemă pe care toată lumea conştientă o resimte, că mergem pe o cale greşită.

Conform sondajelor, 90% de neîncredere a populaţiei în stat şi în instituţii, arată o "dispreţuire profundă în relaţiile dintre politicieni şi cetăţeni. Acest lucru trebuie schimbat şi trebuie schimbat cu paşi metodici de curăţare a sistemului şi a statului de elementele sale corupte", a opinat Munteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor