Dalai Lama îndeamnă Uniunea Europeană să "critice constructiv" China. Regimul chinez se opune turneului liderului tibetan

Turneul lui Dalai Lama în Europa este urmărit de regimul comunist de la Beijing, care exercită presiuni asupra tuturor guvernelor ţărilor garzdă cerându-le să nu se întâlnească cu liderul spiritual tibetan.
Gina Sturdza
16.09.2016

alte articole

Dalai Lama este întâmpinat de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul vizitei sale la Parlamentul European de la Strasbourg (Frederick Florin / AFP via Getty Images)
Gina Sturdza
16.09.2016

Cu ocazia vizitei sale la Parlamentul European, unde a fost primit de preşedintele Martin Schulz, Dalai Lama a făcut un apel ca Uniunea Europeană să "critice constructiv" China în problema Tibetului.

"UE poate ajuta viitorul Chinei pronunţând o critică constructivă, uneori necesară, într-un moment în care liderii chinezi, chiar cei partizani ai liniei dure, se află în faţa unei dileme în ceea ce priveşte modul în care să trateze această problemă", a explicat liderul spiritual tibetan, vorbind în faţa Comisiei de Afaceri Externe.

Remarcile Uniunii Europene pot avea un impact asupra liderilor chinezi "nu ca în anii 1960 sau 1970, când puţin le păsa de ce gândea lumea din afară", a estimat liderul spiritual al tibetanilor.

Subliniind că s-a retras şi nu se mai implică în problemele politice, Dalai Lama i-a îndemnat pe europeni să vorbească despre problema Tibetului cu liderii chinezi de îndată ce vor avea ocazia să o facă şi să se ducă la faţa locului, căci ar fi "o dovadă preţioasă (de sprijin) pentru poporul tibetan".

"Chinezii ar trebui în sfârşit să înţeleagă că problema trebuie rezolvată într-un md rezonabil, deoarece nu va dispărea" de la sine, a mai spus Dalai Lama, subliniind, totodată, că "noi nu vrem să fim separaţi, desprinşi de China".

China exercită presiuni asupra UE

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, creştin-democratul german Elmar Brok, a vorbit despre "presiunile care au fost exercitate pentru a anula această reuniune" şi a insistat asupra faptului că "Parlamentul European are dreptul să se întâlnească cu cine doreşte".

De asemenea, autorităţile chineze au amânat o viitoare vizită în China a unei delegaţii a deputaţilor europeni, datorită vizitei de joi a lui Dalai Lama în Parlamentul European.

Un oficial chinez a informat Parlamentul că "datorită insistenţelor preşedintelui Martin Schulz de a se întâlni cu Dalai Lama în această dimineaţă, în ciuda cererilor repetate ale Chinei", aceasta a amânat vizita deputaţilor europeni, potrivit unui e-mail văzut de Politico.

Jaume Duch Guillot, purtătorul de cuvânt al Parlamentului, a confirmat că "Tocmai am aflat că misiunea diplomatică chineză la UE, a anunţat că vizita delegaţiei Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare (ECON) în China a fost amânată, din cauza vizitei lui Dalai Lama de astăzi."

O delegaţie a ECON avea planificat să călătorească săptămâna viitoare pentru a întâlni oficiali în Shanghai şi Beijing. Călătoria includea o vizită la Bursa de Valori din Shanghai şi Ministerul Finanţelor.

Cu toate acestea, Schulz l-a primit pe Dalai Lama la o sesiune plenară la Strasbourg, joi dimineaţă. Comisia pentru afaceri externe a avut loc, de asemenea, un "schimb de opinii" cu liderul tibetan pentru a "discuta chestiuni de interes comun, inclusiv situaţia din Tibet în ceea ce priveşte tradiţiile religioase, culturale şi de altă natură".

Taiwanul nu scapă nici el

China a avertizat miercuri Taiwanul să nu permită vizita liderului spiritual tibetan exilat Dalai Lama, după ce un înalt oficial al Taiwanului l-a invitat pe liderul spiritual pe insula auto-guvernată, pe care Beijingul o revendică.

China îl consideră separatist pe liderul tibetan în vârstă de 80 de ani. Fostul preşedinte al Taiwanului, Ma Ying-jeou, care a favorizat legăturile economice strânse cu China, a refuzat intrarea lui Dalai Lama de mai multe ori, după ultima vizită în Taiwan a acestuia, în 2009.

Noul preşedinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen, ales în ianuarie, nu a indicat dacă guvernul ar permite o vizită a lui Dalai Lama, care a felicitat-o pe Tsai pentru victoria sa "remarcabilă".

Freddy Lim, unul dintre cei mai renumiţi cântăreţi din Taiwan şi un critic deschis al Beijingului, care a fost ales în Parlament în ianuarie, l-a invitat pe Dalai Lama când l-a întâlnit în India săptămâna trecută.

Mâna Chinei şi în Franţa?

Aflat în Franţa de luni, în prima sa vizită din ultimii cinci ani în această ţară, Dalai Lama nu a fost primit de autorităţile franceze, vizibil grijulii să nu supere Beijingul. Printre altele, pe agenda turneului lui Dalai Lama se aflau o vizita la Strasbourg, la Consiliul Europei, şi o conferinţă destinată tinerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor