Fost preşedinte al CC din Moldova: Eroica rezistenţă ucraineană a trezit lumea civilizată din “cochetăria muribunzilor”

Ucraina luptă şi pentru supravieţuirea civilizaţiei occidentale, care mulţi ani la rând a acceptat tacit crimele lui Putin, afirmă Alexandru Tănase.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Tatiana Chiriac
28.03.2022

Astăzi, omenirea a ajuns în pragului celui de-al treilea război mondial, constată fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) avocatul Alexandru Tănase, menţionând că acest fapt se datorează în mare parte miopiei lumii civilizate, care a tolerat şi a acceptat dialogul cu dictatorii, indiferent cum se numeau ei: Hitler, Putin, Lukaşenco etc.

În acest mod, civilizaţia occidentală şi-a pregătit în mod consecvent propriul rug funerar, scrie fostul ministru al Justiţiei într-un mesaj pe pagina sa de socializare, subliniind că:

În 2003, Federalizarea Republicii Moldova (celebrul Memorandum Kozak) a fost consecvent promovată de Rusia cu sprijinul tacit al Occidentului. Şefului Misiunii OSCE în Republica Moldova la acea vreme (William Hill) a fost unul dintre artizanii 'consensului' de pe poziţii ruseşti, care de fapt ar fi transformat RM într-un veritabil protectorat rusesc, controlat de la Tiraspol.

În 2008 când Rusia a atacat Georgia, Occidentul a închis ochii, de facto acceptând 'comoda' versiune rusească, potrivit căreia Saakashvili a provocat Rusia. Liderii câtorva state europene au ţinut câte un discurs lacrimogen în Piaţa Rustaveli din Tbilisi, şi-au exprimat celebrele 'îngrijorări' şi cu asta basta.

În 2014 când la Kiev a izbucnit Революція гідності, o bună parte dintre liderii europeni făceau presiuni asupra forţelor democratice să renunţe la luptă şi să accepte planul rusesc de conciliere (care de fapt ar fi permis supravieţuirea regimului Ianukovici).

În acelaşi an, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, Occidentul din nou a înghiţit-o (în ciuda faptului că în baza memorandumului de la Budapesta, erau garanţii integrităţii teritoriale a Ucrainei).

Cam aceeaşi a fost şi reacţia când Putin, de facto a anexat regiunile ucrainene Luhansc şi Donbas. Occidentul şi-a exprimat celebrul 'deep concern', au fost impuse o serie de sancţiuni formale şi atât. Trebuie să ţinem cont de faptul, că o bună parte din liderii occidentali au acceptat tacit că Rusia ar avea 'anumite drepturi istorice' asupra Crimeei.

Este emblematic faptul, cum după toate aceste crime comise de regimul de la Kremlin, ex-ministrul de externe al Austriei Karin Kneissl l-a invitat pe V. Putin la nuntă, exprimându-şi regretele că Europa n-a acceptat o 'nouă' arhitectură europeană comună de securitate, cerută de Vladimir Putin în discursul său de la München.

Înainte de invazia rusească în Ucraina din 24 februarie, anumiţi lideri occidentali îi sugerau preşedintelui Volodimir Zelenski să nu se opună agresorilor şi să părăsească ţară.

„Câteva lecţii pe care trebuie să le învăţam din această tragedie: În momentele istorice cruciale, trebuie să fim de partea corectă a istoriei, iar dacă tiranii nu primesc la timp un răspuns adecvat şi hotărât, asta îi va încuraja să comită în viitor alte crime. Şi mai sângeroase”

Există tot mai multe semnale că anumite din coridoarele occidentale s-a insistat ca guvernul R. Moldova, în loc să fie împreună cu toată lumea civilizată, să facă recurs la celebra 'neutralitate'.

Neutralitate în asemenea cazuri înseamnă complicitate cu agresorul. Când vezi că un dement îi dă cu toporul în cap vecinului şi nu faci nimic ca să-l ajuţi, invocând că eşti 'neutru' de fapt devii complice cu agresorul.

Este evident pentru orice om treaz la minte că în cazul în care, Putin reuşea să îngenuncheze Ucraina, aşa cum credea el, în trei zile, Rusia ar fi invadat imediat Moldova. Dacă au încălcat ei memorandumul de la Budapesta (pe care l-au semnat), pe 'salvatoarea neutralitate' moldovenească, ei pur şi simplu ar fi scuipat îndesat.

Cunosc Ucraina foarte bine. Am lucrat în această ţară, am mulţi colegi şi prieteni acolo. Nu am avut în 24 februarie, la fel cum nu am acum, nici un dubiu că Ucraina va învinge agresorul. La fel ca şi evreii în Israel, ucrainenii sunt conştienţi de faptul că, dacă ei pierd războiul, vor fi exterminaţi fizic de agresori. Ei nu au altă soluţie decât să învingă, plătind un preţ îngrozitor de mare, pentru propria supravieţuire.

Eroica rezistenţă ucraineană a trezit lumea civilizată din această 'cochetărie a muribunzilor'. Acum este mai clar ca oricând: dacă toate sancţiunile impuse actualmente Rusiei, ar fi fost impuse încă în 2008, după invadarea Georgiei, astăzi în Ucraina n-ar fi murit mii de oamenii sub obuzele şi gloanţele ruseşti.”

Alexandru Tănase a ţinut să atenţioneze că astăzi Ucraina luptă nu doar pentru propria supravieţuire şi propria independenţă. Ucraina luptă şi pentru supravieţuirea civilizaţiei occidentale.

Câteva lecţii pe care trebuie să le învăţam din această tragedie: În momentele istorice cruciale, trebuie să fim de partea corectă a istoriei, iar dacă tiranii nu primesc la timp, un răspuns adecvat şi hotărât, asta îi va încuraja să comită în viitor alte crime. Şi mai sângeroase”, a conchis fostul preşedinte al CCM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor