Planul Gazprom pentru 2025 presupune un tranzit zero de gaze prin Ucraina către Europa [Surse]

Gazprom (Getty Images)
Redacţia
27.11.2024

Gigantul rus Gazprom, controlat de stat, porneşte de la premisa că nu va mai curge gaz către Europa prin Ucraina după 31 decembrie în planificarea sa internă pentru 2025, a declarat o persoană familiarizată cu planurile potrivit Reuters.

Kievul a declarat că doreşte să încheie acordul de tranzit, care va pune capăt unui flux de gaze din Siberia către pieţele din Europa Centrală de peste o jumătate de secol, care a început în perioada sovietică şi a reprezentat o sursă constantă de venituri pentru bugetul rus.

În timp ce Ucraina a declarat că nu va lua în considerare prelungirea acordului de tranzit, care generează până la 1 miliard USD pe an în taxe de tranzit pentru Kiev, Moscova a semnalat că este deschisă la discuţii şi la continuarea fluxurilor pe această rută.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să continue să pompeze gaz prin Ucraina.

Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era furnizorul numărul unu de gaze naturale din Europa, şi-a pierdut aproape toţi clienţii europeni pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să se debaraseze de energia rusească şi după ce gazoductul Nord Stream către Germania a fost aruncat în aer în 2022.

Potrivit persoanei familiarizate cu planurile Gazprom, care urmează să fie aprobate de conducerea superioară, scenariul de bază al Rusiei este că anul viitor nu va exista tranzit de gaze prin Ucraina. Persoana respectivă a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al situaţiei.

Sursa a declarat că exporturile de gaze ruseşti către „străinătatea îndepărtată” - termenul folosit de Gazprom pentru Europa şi Turcia, excluzând ţările ex-sovietice - ar trebui să scadă cu o cincime în 2025, la puţin sub 39 de miliarde de metri cubi, de la peste 49 de miliarde de metri cubi aşteptaţi în acest an, din cauza încetării rutei ucrainene.

Această cifră acoperă livrările către Turcia prin conductele turkstream şi Blue Stream şi exclude exporturile către China, care ar trebui să ajungă la 38 de miliarde de metri cubi anul viitor prin conducta Power of Siberia.

Este puţin probabil ca exporturile de gaze ruseşti către Turcia să scadă.

Gazprom nu a răspuns la o cerere de comentarii.

De la descoperirea marilor zăcăminte de gaze din Siberia după cel de-al Doilea Război Mondial, liderii sovietici şi post-sovietici au petrecut o jumătate de secol construind o afacere energetică care a legat Uniunea Sovietică, apoi Rusia, de economiile europene.

Războiul şi exploziile aproape au distrus această legătură, afectând atât economia Rusiei, cât şi pe cea a Europei, care este acum mult mai dependentă de livrările de gaze din Statele Unite.

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina sunt deja relativ reduse. Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin Ucraina în 2023 - doar 8% din fluxurile maxime de gaz rusesc către Europa prin diverse rute în 2018-2019.

Gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhgorod din perioada sovietică aduce gaze din Siberia prin oraşul Sudzha - aflat în prezent sub controlul forţelor militare ucrainene - în regiunea Kursk din Rusia. Apoi curge prin Ucraina către Slovacia.

Aproximativ 14,65 miliarde bcm de gaze au fost furnizate prin Sudzha în 2023, sau aproximativ jumătate din exporturile de gaze naturale ruseşti către Europa. Consumul de gaze al UE a scăzut la 295 bcm în 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor