Cabinetul israelian a aprobat o încetare a focului în Liban
După luni de lupte grele, care au inclus atacuri aeriene şi o invazie terestră a IDF în Liban, situaţia pare în sfârşit oficială. Canalul 12 din Israel şi alţii au transmis marţi seara (ora locală) că guvernul israelian a aprobat o încetare a focului în Liban, informează Zero Hedge.
Anunţând încetarea focului, Netanyahu a făcut apel atât la Iran, cât şi la Assad din Siria. El a subliniat că Israelul este „hotărât să împiedice Iranul să aibă arme nucleare” şi că Assad „se joacă cu focul” în coordonarea sa cu Republica Islamică şi Hezbollah. Premierul israelian a subliniat, de asemenea, că Hezbollah va fi atacat dacă luptătorii săi încalcă acordul.
Netanyahu a adăugat că acordul de încetare a focului înseamnă că Israelul se va concentra acum pe ameninţarea iraniană. El a promis că toţi cetăţenii israelieni din nord se vor putea întoarce la casele lor.
„Am reuşit să ne atingem multe dintre obiectivele noastre în timpul acestui război”, a spus el.
Încetarea focului este aşteptată să intre în vigoare miercuri.
Potrivit Jerusalem Post, preşedinţii Biden şi Macron urmau să anunţe acordul în cursul nopţii, presupusul acord urmând să intre în vigoare mâine la ora 10 a.m.
Unii libanezi continuă să aibă îndoieli că acordul va intra în vigoare sau va rezista.
Israelul a declanşat marţi ceea ce, potrivit martorilor oculari, a marcat cele mai mari lovituri aeriene asupra Beirutului de până acum, lovind 20 de locaţii din suburbiile de sud ale oraşului în două minute.
Armata israeliană (IDF) a declarat că forţele aeriene au efectuat „un atac pe scară largă” asupra ţintelor Hezbollah de acolo.
După ce a emis un avertisment de evacuare neobişnuit de larg pentru 20 de clădiri din suburbiile de sud ale capitalei libaneze, un bastion al Hezbollah, IDF a declarat că, în două minute, a lovit toate cele 20 de site-uri. Valul rapid şi extins de lovituri aeriene a fost efectuat de opt avioane de luptă, potrivit armatei, scrie Times of Israel.
Ţintele se aflau în zonele Al-Hadath, Haret Hreik şi Burj Al-Barajneh - care sunt cunoscute drept bastioane ale Hezbollah. Locuitorii ar fi fost îndemnaţi să evacueze. Acesta este descris ca fiind cel mai mare număr de clădiri pentru care IDF a emis avertismente de evacuare într-o singură zi.
Dahiyeh, care a fost o ţintă frecventă a loviturilor de la începutul bombardamentelor, a văzut coloane uriaşe de fum plutind deasupra clădirilor în perioada următoare. În zonă locuiesc aproximativ un milion de oameni. Tot marţi, IDF a început să publice ordine de evacuare pentru centrul Beirutului, semnificativ în afara oricărei zone considerate un bastion al Hezbollah.
În ceea ce priveşte ofensiva terestră în curs de desfăşurare în sudul Libanului, trupele IDF au înaintat marţi cel mai mult spre nord de la începutul incursiunii.
Soldaţii israelieni au ajuns marţi la râul Litani, în sudul Libanului, pentru prima dată de când au început operaţiunile terestre în ţară, la mijlocul lunii septembrie, marcând o etapă simbolică în campania lor.
În ultimele zile, videoclipuri difuzate pe reţelele de socializare şi rapoarte ale presei libaneze au arătat trupe israeliene în jurul râului, în apropiere de oraşul Khiam, la sud de râu, unde Hezbollah afirmă, de asemenea, că luptătorii săi s-au angajat în lupte grele cu forţele israeliene.
Această intensificare a atacurilor a avut loc cu câteva ore înainte de un anunţ important aşteptat, potrivit căruia Israelul a acceptat o încetare a focului în Liban.
Vestea că prim-ministrul Benjamin Netanyahu se întâlneşte cu cabinetul său de securitate, deoarece miniştrii săi sunt aşteptaţi să aprobe o încetare a focului în lupta împotriva Hezbollah în Liban nu a fost primită bine de toată lumea.
Fostul premier Naftali Bennett a subliniat într-o declaraţie că „Hezbollah are încă stocul său de zeci de mii de rachete”, iar acest lucru înseamnă că „poate continua să producă [arme] şi să se reînarmeze”.
„O realizare militară impresionantă a soldaţilor şi comandanţilor IDF este tradusă într-un eşec total de securitate-diplomatic”, a subliniat Bennett.
Unii oficiali israelieni sunt îngrijoraţi de faptul că acordul de armistiţiu nu face nimic pentru a atenua în mod eficient problemele din nordul Israelului, unde aproximativ 80.000 de locuitori au fost evacuaţi pe termen nelimitat din casele lor de mai bine de un an. În ceea ce priveşte actualul acord de încetare a focului aflat pe masă, întrebarea este: va rezista el cu adevărat?