Surpriză pentru statul paralel: Echipa de tranziţie a lui Trump refuză tehnologia de supraveghere furnizată de guvern

Donald Trump (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)
Redacţia
27.11.2024

Echipa de tranziţie a preşedintelui Donald Trump a semnat un Memorandum de Înţelegere (Memorandum of Understanding / MOU) pentru a începe procesul de transfer al controlului guvernului federal. Echipele de tranziţie din fiecare cabinet vor începe acum să colaboreze cu omologii lor care îşi încheie mandatul, relatează The Last Refuge.

Potrivit publicaţiei citate, cu toate că presa americană a publicat numeroase articole despre întârzierile în semnarea acestor acorduri, preşedintele Trump a aşteptat până când şi-a format complet cabinetul înainte de a semna prima parte care permite echipelor de tranziţie să înceapă activitatea.

Surpriza a venit când preşedintele Trump şi echipa sa NU au acceptat cea de-a doua parte a acordului, care include birouri şi tehnologie oferite de către guvern.

Şefa de cabinet a preşedintelui Trump, Susie Wiles, a anunţat că echipa de tranziţie a lui Trump a refuzat să semneze un Memorandum de Înţelegere (MOU) cu Administraţia Serviciilor Guvernamentale (GSA) şi nu va folosi telefoane mobile, computere, birouri sau „orice tehnologie” furnizate de GSA.

Aceasta este o mişcare inteligentă pentru a evita situaţia de supraveghere din partea „Statului Paralel”, cu care s-au confruntat Donald Trump şi echipa sa în primul mandat.

În timpul primei administraţii Trump, Administraţia Serviciilor Guvernamentale (GSA) a instalat dispozitive de interceptare, microfoane în birouri şi a transmis toate informaţiile de comunicare electronică de la echipa de tranziţie Trump către FBI, comunitatea de informaţii (IC) şi, ulterior, către Robert Mueller. Practic, GSA a spionat echipa Trump şi a furnizat toate datele agenţilor care erau plasaţi pentru a-i viza. Echipa Trump nu va repeta această greşeală.

Echipa de tranziţie a lui Trump a decis, de asemenea, să nu folosească spaţiile de birouri oferite de GSA, alegând în schimb să îşi organizeze propriile birouri şi sisteme de securitate pentru a coordona tranziţia către putere.

Potrivit POLITICO, întârzierea fără precedent a semnării acestor acorduri de către echipa Trump, la câteva săptămâni după ce a fost declarată câştigătoare a alegerilor, i-a alarmat pe foşti oficiali şi experţi în etică, ei avertizând că acest lucru ar putea duce la conflicte de interese şi ar lăsa noul guvern nepregătit să guverneze în prima zi.

În anunţul de marţi, Wiles a sugerat că tranziţia Trump nu va semna un acord separat cu Administraţia Generală a Serviciilor, care i-ar fi permis să primească finanţare federală, sprijin pentru securitatea cibernetică şi spaţii pentru birouri guvernamentale, promiţând în schimb să finanţeze tranziţia cu bani privaţi, să o desfăşoare în spaţii private şi să implementeze propriile „protecţii existente de securitate şi informare” pentru datele sensibile.

Tranziţia, a declarat Wiles, „va funcţiona ca o organizaţie autosuficientă”, adăugând că reducerea finanţării guvernamentale va „economisi banii greu câştigaţi de contribuabili”.

Deşi Wiles s-a angajat, de asemenea, în declaraţia de marţi, să dezvăluie public donatorii privaţi ai tranziţiei şi „să nu accepte donaţii străine”, nu va exista niciun mecanism juridic care să pună în aplicare aceste promisiuni de transparenţă.

Există temeri că lipsa sprijinului federal în materie de securitate cibernetică ar putea, de asemenea, să facă din tranziţia lui Trump o ţintă mai uşoară pentru hackerii străini - care au pătruns deja cu succes în campanie la începutul acestui an.

„Acesta este un lucru care, în 2020, a fost poate cea mai importantă îngrijorare a echipei de tranziţie [Biden] - că vor fi hackeri şi că toate aceste informaţii, inclusiv informaţii secrete, informaţii personale despre solicitanţii de locuri de muncă, vor fi ameninţate.

Este imperativ ca echipa de tranziţie Trump să fi instalat procedurile adecvate pentru a se proteja”, susţine Heath Brown, profesor asociat de politici publice la Colegiul John Jay din CUNY, care a scris o carte despre tranziţia lui Biden.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Saloni Sharma, a declarat că administraţia Biden este preocupată de urmările renunţării succesorilor săi la sprijinul GSA, dar rămâne „angajată într-o tranziţie ordonată”.

„Deşi nu suntem de acord cu decizia echipei de tranziţie Trump de a renunţa la semnarea memorandumului de înţelegere cu GSA, vom urma scopul Actului de tranziţie prezidenţială, care afirmă în mod clar că 'orice perturbare ocazionată de transferul puterii executive ar putea produce rezultate în detrimentul siguranţei şi bunăstării Statelor Unite şi a poporului său'”, a menţionat ea.

În memorandumul Casei Albe, a adăugat Sharma, tranziţia Trump „a convenit asupra unor garanţii importante pentru a proteja informaţiile care nu sunt publice şi pentru a preveni conflictele de interese, inclusiv cine are acces la informaţii şi cum sunt comunicate informaţiile” şi, de asemenea, a convenit să facă publice acordurile etice pe care le impune propriilor angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor