Turcia încearcă să forţeze mâna SUA: Cere ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei la gaze naturale înainte de iarnă
Luna aceasta, SUA şi Regatul Unit şi-au intensificat eforturile de a contracara eforturile Rusiei de a se sustrage sancţiunilor în ceea ce priveşte exporturile de energie.
Potrivit Zero Hedge, săptămâna aceasta, guvernul britanic a sancţionat 30 de nave implicate în flota fantomă a Rusiei pentru a-i perturba comerţul cu petrol, iar săptămâna trecută, Statele Unite au luat măsuri împotriva celei mai mari bănci ruseşti care nu mai face obiectul sancţiunilor, Gazprombank.
Gazprombank este cunoscută pentru faptul că gestionează plăţile de la clienţi străini legate de acele livrări de gaze naturale ruseşti care încă se îndreaptă spre Europa.
Săptămâna aceasta, Turcia solicită Washingtonului o derogare de la sancţiuni, argumentând că este esenţial ca ţara să continue să importe gaz rusesc. Turcia avertizează cu privire la repercusiunile profunde asupra economiei în cazul întreruperii acestei linii de alimentare cu energie.
„Aceste sancţiuni vor afecta Turcia. Nu putem plăti, dacă nu putem plăti nu putem cumpăra bunuri. Ministerul de Externe este în discuţii”, a declarat luni ministrul Energiei şi Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a menţionat că o aprovizionare regulată cu gaze naturale este crucială în prag de iarnă, iar ţara s-a bazat mult timp în mare măsură pe importurile de gaze:
„Industria şi gospodăriile noastre au nevoie de gaz. În cadrul securităţii aprovizionării, depindem de gazul rusesc”.
Ministrul Energiei a adăugat că Turcia are nevoie de o derogare pentru a-şi efectua plăţile prin intermediul Gazprombank, pentru a-şi asigura aprovizionarea necesară.
"Dacă o astfel de derogare nu este acordată Turciei, acest lucru va avea un impact direct asupra noastră. În acest moment, nu Rusia este ţinta, ci Turcia este ţinta directă (a acestor sancţiuni)."
În mod interesant, Bayraktar a criticat, de asemenea, administraţia Biden, aflată procesul de tranziţie, pentru momentul nepotrivit al sancţiunilor.
„Problema cu sancţiunile este că acestea pot fi impuse peste noapte, dar ridicarea lor durează mult mai mult”, a menţionat el, sugerând că acest lucru a fost făcut cu intenţia de a contracara eforturile aşteptate ale lui Trump de a detensiona relaţiile cu Rusia.
„Politica lor internă nu este preocuparea mea. Prioritatea mea este să mă asigur că ţara mea primeşte gazul de care are nevoie”, a continuat Bayraktar cu referire la recentele alegeri din SUA.
Rusia rămâne principalul furnizor de gaze naturale al Turciei.