Alertă în SUA. FBI avertizează publicul cu privire la escrocherii telefonice la nivel naţional

Sigla Biroului Federal de Investigaţii (Mark Wilson / Getty Images)
Chase Smith
27.11.2024

U.S. Marshals Service (Agenţia federală de aplicare a legii a guvernului federal al Statelor Unite, care face parte din Departamentul de Justiţie al Statelor Unite - n.n.) şi FBI avertizează publicul cu privire la escrocherii telefonice la scara largă în care sunt implicate persoane care se dau drept ofiţeri de aplicare a legii. Escrocii se dau drept U.S. Marshals, ofiţeri judiciari şi alţi agenţi guvernamentali în încercarea de a înşela victimele prin solicitarea de plăţi pentru a evita arestarea.

Aceşti apelanţi frauduloşi pretind că victima a comis o infracţiune, cum ar fi furtul de identitate sau neprezentarea la serviciul de juriu. Escrocii le spun victimelor că pot retrage bani şi îi pot transfera guvernului pentru a evita arestarea şi le instruiesc să achiziţioneze carduri de debit preplătite sau carduri cadou sau să depună bani în ATM-uri Bitcoin pentru a „achita” presupusele amenzi.

Escrocii par adesea convingători furnizând numere de insignă, nume ale unor oficiali de aplicare a legii şi judecători federali reali şi chiar falsificând ID-urile apelanţilor pentru a părea că sună de la o agenţie guvernamentală sau de la un tribunal, au afirmat agenţiile într-o declaraţie din 25 noiembrie.

În Colorado, au fost raportate mai multe incidente în care escrocii folosesc numele unor adevăraţi şerifi federali, inclusiv pe cel al şerifului Kirk Taylor, pretinzând că există un mandat de arestare a victimei dacă nu se efectuează o plată.

Victimele din întregul stat au suferit pierderi totale de zeci de mii de dolari, potrivit agenţiilor. U.S. Marshals Service primeşte zilnic solicitări din partea persoanelor vizate de aceste escrocherii, au declarat acestea.

Autorităţile recomandă victimelor înşelăciunilor să depună un raport la poliţia locală şi o plângere la Centrul FBI pentru plângeri privind infracţiunile comise pe internet la adresa ic3.gov. Apelanţii pot rămâne anonimi.

Agenţiile de aplicare a legii au declarat că americanii nu ar trebui să divulge niciodată informaţii personale sau financiare unor apelanţi necunoscuţi. U.S. Marshals Service a declarat că nu va solicita niciodată numere de carduri de credit sau de debit, transferuri electronice, numere de rutare bancară sau depozite bitcoin în niciun scop.

Autorităţile sugerează să închideţi când sunteţi apelaţi şi să sunaţi la un funcţionar judiciar local pentru a verifica orice presupuse ordine judecătoreşti.

Potrivit Internet Crime Complaint Center (IC3) al FBI, în perioada 2019-2023 au fost raportate pierderi de peste 37 de miliarde USD din cauza infracţiunilor informatice. Deşi nu fiecare raport poate primi un răspuns direct, fiecare sesizare ajută forţele de aplicare a legii să înţeleagă peisajul mai larg al ameninţărilor şi poate duce la investigaţii utile.

IC3 remarcă faptul că sesizările sunt extrem de valoroase.

„Combinate cu alte date, [ponturile] permit FBI să investigheze infracţiunile raportate, să urmărească tendinţele şi ameninţările şi, în unele cazuri, chiar să îngheţe fondurile furate. La fel de important, IC3 împărtăşeşte rapoartele privind infracţiunile în întreaga sa reţea vastă de birouri de teren ale FBI şi de parteneri de aplicare a legii, consolidând răspunsul colectiv al naţiunii noastre atât la nivel local, cât şi naţional”, a declarat agenţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor