Fost ministru al Economiei explică de ce amnistia fiscală "e un cadou pentru şmecheri"

Claudiu Năsui (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
07.09.2024

Amnistia fiscală e un cadou pentru şmecheri, susţine fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, într-un interviu pentru Epoch Times. Potrivit acestuia, firmele corecte fie şi-au plătit deja datoriile, fie au popriri pe conturi, deci nu lor li se adresează acest "cadou" al guvernului, ci mai degrabă unor şmecheri. Năsui a reamintit că, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, primarul PSD al sectorului 3, Robert Negoiţă, are datorii uriaşe la ANAF.

Potrivit fostului ministru USR al Economiei, dacă guvernul chiar dorea să ajute IMM-urile, scădea taxele, nu dădea o amnistie fiscală de care să profite cei bine "conectaţi".

„Amnistia fiscală e un cadou pentru şmecheri. Şi vă spun de ce. Pentru că, în primul rând, firmele normale au popriri la ordinea zilei. Deci, practic, cei care au datorii mari acum sunt cei care au reuşit să fenteze cumva sistemul, fie cei care au avut pile să nu li se poprească conturile. Cum ai pile să nu ţi se poprească conturile? O chestie care pe mine încă mă depăşeşte.

Am văzut în Ministerul Economiei firme care, de 12 ani de zile, nu erau poprite şi aveau tone de datorii la ANAF", a declarat Năsui pentru Epoch Times.

USR-istul a dat drept exemplu un caz mai vechi - COS Târgovişte - companie care, pe vremea când era el ministru, acumulase zeci de milioane de euro datorii la stat fără popriri şi fără să fi fost deranjată de statul român.

„COS Târgovişte, când am venit eu la minister, avea 40 de milioane de euro datorie la ANAF. Şi e o firmă în întregime privată. Şi n-au avut o poprire. N-au avut o problemă! Cum acumulezi în 12 ani de zile 40 de milioane de euro datorii la stat şi nu-ţi zice nimeni nimic? COS Târgovişte era deţinută de nişte ruşi şi care convinseseră cumva statul român să renunţe la datorie şi să preia compania contra 40 de milioane de euro datorie. Lucru pe care eu l-am blocat. Mai trebuia semnătura mea. Am făcut însă altceva. Ce am făcut este că am căutat investitori privaţi şi am zis că nu naţionalizăm, nu iertăm pe nimeni de datorie, am căutat investitori privaţi care să vină să preia compania. Şi am găsit opt investitori, din ţări prietene, nu China, nu Rusia. Deci opt grupuri măricele, dintre care patru au venit la discuţii în detaliu şi încă două au licitat cu bani şi una l-a cumpărat, anume grupul italian Beltrame, care a plătit toată datoria statului român, a preluat şi compania, au venit şi cu investiţii acolo, au repornit combinatul şi a zis: 'ia-te cu statul român' şi a luat totuşi datoria înapoi", a exemplificat fostul ministru.

Revenind la amnistia fiscală, practic, pentru cei care nu şi-au plătit la timp datoriile şi ştiau că vine această amnistie, este o mană cerească. Practic, se reduc nu numai dobânzile şi penalităţile, ci şi principalul, cu 25%. Deci, practic, dacă nu plăteşti la timp, ai o superbonificaţie din partea statului român. Asta pentru persoane fizice. Deci ai 25%. Apoi, au zis o chestie. Iniţial au spus: „Păi nu, că facem aşa ceva şi pentru persoanele care au plătit la timp, dar de anul viitor compensăm.”

Şi apoi au zis: „3% compensăm anul viitor.” Deci, ca să vă daţi seama, unii primesc 25% şi ceilalţi primesc doar 3%, abia anul viitor, ca şi compensare. Dar dacă n-ai venituri anul viitor, n-ai din ce să compensezi.

Dacă tu ai închis prăvălia anul ăsta că au crescut taxele, că nu mai ai activitate economică, cine ştie ce motiv, tu nu mai ai ce să-ţi compensezi. Deci, practic, numai ăla care e rău platnic beneficiază. Ăla care e bun platnic, la anul, doar cu 3%... poate. E cum nu se poate mai rău.

Eu cred că sunt nişte oameni care probabil ştiau că vine. Întotdeauna la chestiile astea e cineva acolo care ştie că vine şi atunci se pregăteşte corespunzător. Adică nu îşi plăteşte taxele, aşteptând să vină amnistia”, a punctat Năsui.

Fostul ministru a mai opinat că soluţia pentru a ajuta cu adevărat IMM-urile era scăderea taxelor.

„Şi cred că mai e şi faptul că ei, crescând foarte puternic taxele, că au crescut de trei ori taxele în ultimii ani, mai ales pe PSA-uri şi microintreprinderi, le-au dublat sau chiar triplat. Şi atunci ei sunt, practic, în situaţia în care acum văd că ăştia nu mai plătesc şi mai e posibil să fie şi o disperare din asta şi s-au uitat şi ei ce se întâmplă când nu plătesc: păi mai amnistiem de o sumă ca totuşi să plătească. Şi, practic, au crescut taxele pentru toată lumea, după care le scad pentru cei care sunt rău platnici.

Că, practic, asta înseamnă să-ţi scadă cu 25% taxele doar dacă nu plăteşti la timp. Adică cei care au plătit până la finele lui mai, că finele lui mai este data limită, rămân cu banii luaţi - 3% anul viitor, dacă se compensează şi aşa mai departe. Dar ceilalţi care nu au plătit şi probabil că erau o sumă destul de mare din moment ce fac chestia asta, s-au gândit, ok, hai să ne reducem taxele, dar nu pentru toţi, doar pentru cei rău platnici”, a opinat Năsui.

Întrebat cum vede faptul că amnistia fiscală vine chiar înainte de alegeri, fostul ministru a răspuns:

„Probabil că vor să exploateze şi electoral, dar senzaţia mea este că marea majoritate a românilor au plătit deja. Pentru că există mecanismul ăsta de popriri de conturi. Adică doar business-urile care funcţionează foarte mult cu cash, poate, nu au plătit. Şi şmecherii. În mediul rural sau în oraşele mai mici, poate se lucrează mai mult cu cash. Dar m-ar mira să nu se lucreze deloc cu banca şi ANAF-ul să nu fi întreprins deja demersuri pentru cei mici. Lucrările acestea se fac automatizat, nici măcar nu mai e nevoie să dea cineva o bifă, de aceea apar şi multe erori.

Doar mi se pare o idee foarte proastă să faci o amnistie şi să nu scazi taxele. Că dacă scădeai taxele, le scădeai pentru toată lumea. Aşa o faci doar pentru câţiva, inclusiv unii care ştiau ce se va întâmpla. Deci, mie îmi miroase a mânărie. Suspectez sigur că sunt clienţi. Am citit, de exemplu, că domnul Robert Negoiţă are o datorie destul de mare la ANAF. (...) Fiecare act normativ, de la idee la implementare, cineva se gândeşte, scrie. Oamenii aceia nu sunt nişte filozofi ai binelui public care se gândesc aşa: 'bă, dar ce-o fi bine pentru România?' De multe ori au un interes. Şi, mai ales într-o chestie de tip amnistie fiscală, nu e exagerat să-ţi faci un „follow the money”. Acum eu nu ştiu cine beneficiază, datele astea sunt la ANAF, dar nu m-ar mira să fie nişte oameni foarte conectaţi care au ştiut să nu-şi plătească şi au lăsat aşa. Pe nişte sume mari, nu vorbim de mărunţiş”, a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor