Fenomenul momentului. "În rândul copiilor din elita bucureşteană, există un adevărat cult al fraţilor Tate"

Fraţii Andrew şi Tristan Tate (YouTube Screenshot)
Andrei Pricopie
25.08.2024

Fraţii Tate au intrat din nou în plin plan după ultima acţiune a procurorilor DIICOT. Cei doi nu sunt un fenomen doar la noi în ţară, ci şi în Marea Britanie. Săptămânile trecute, influencerii erau pe lista celor care incitau la revoltele ce au uimit întreaga societate de acolo.

Controversaţii fraţi Tate sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, act sexual cu un minor, influenţarea declaraţiilor şi spălare de bani.

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a comentat acest subiect într-o intervenţie la postul Digi24:

"Se pare că au fost printre primii care au anunţat pe reţelele sociale că era vorba despre un imigrant de origine islamică, ceea ce a dus la manifestări de ură împotriva musulmanilor din Anglia. Ştim însă că ştirea era absolut falsă, fiind vorba despre un rwandez născut în Marea Britanie, care era creştin, aşa cum se întâmplă în Rwanda, unde 95% din populaţie este creştină, aproape jumătate fiind evanghelică şi aproximativ 40% fiind catolică. Rwanda, o fostă colonie belgiană, este situată în zona de sud a Africii, unde islamul a pătruns cu mult mai mare dificultate.

Dar aceşti oameni au reuşit să influenţeze opinia publică, pentru că perioada pandemiei i-a ajutat să folosească masiv reţelele sociale pentru a-şi propaga ideile. Pentru a-şi răspândi valorile, au creat o aşa-zisă universitate online, care a funcţionat foarte bine, având filiale peste tot în lume. Profesorii erau mai degrabă necunoscuţi. Ideile pe care le promovau sunt asociate extremei drepte, inspirate în general din Statele Unite, puternic rasiste, machiste şi xenofobe. În spatele acestei întregi operaţiuni, ceea ce spun anchetatorii români este că, de fapt, se află o reţea care racola tinere pentru prostituţie. Sunt acuzaţi că au organizat acest lucru, iar una dintre tinerele răpite provenea din mica comunitate americană din Bucureşti, fiind fiica unei persoane de la Ambasada Statelor Unite, ceea ce a declanşat o alertă majoră.

În acelaşi timp, această situaţie seamănă cu alte cazuri, fiind vorba despre o strategie bine pusă la punct de a manipula atât băieţi, cât şi fete. În societatea bucureşteană, mai ales în rândul copiilor din elita bucureşteană, există un adevărat cult al fraţilor Tate, similar celui din Marea Britanie şi Statele Unite. Aceste afaceri le-au adus sume uriaşe, fraţii Tate devenind milionari. S-au retras în România, unde sunt protejaţi de ceea ce unii numesc 'statul paralel', promovând aceleaşi teorii conspiraţioniste."

Jurnalist: Cu toate acestea, atâţia ani au reuşit să-şi desfăşoare operaţiunile fără probleme.

Cristian Pîrvulescu: Este adevărat. Fraţii Tate nu provin din această lume, ci dintr-o lume a sportului violent, iar trecerea în zona reţelelor sociale care promovează violenţa a fost aproape firească. În România le-a fost mult mai uşor decât în alte părţi, pentru că societatea românească, aşa cum am văzut şi în scandalul legat de SNSPA, nu este suficient de matură în probleme legate de gen. Sub pretextul protejării tradiţiilor, observăm comportamente absolut reprobabile, precum cel al fraţilor Tate.

Jurnalist: Celebritatea şi banii lor provin din aceste operaţiuni pe reţelele sociale...

Cristian Pîrvulescu: Aşa spun cei care au investigat cazul. Ca şi dumneavoastră, ca şi mulţi dintre cei care ne urmăresc, nu am alte informaţii decât cele publice, pe care le poţi găsi dacă te uiţi pe conturile de pe aceste reţele sociale...

Jurnalist: E limpede totuşi, doar dacă te uiţi la conturile lor de pe reţeaua X (fost Twitter), vezi un număr impresionant de urmăritori.

Cristian Pîrvulescu: Dar nu e vorba doar despre numărul de urmăritori. Este vorba despre întreaga operaţiune desfăşurată în ultimii ani, în special în perioada pandemiei, care a promovat reconstrucţia masculinităţii, creând bărbaţi puternici, capabili să preia conducerea afacerilor sau grupărilor politice şi să impresioneze femeile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor