Expertă: ”În R.Moldova aproape toate partidele sunt controlate de Plahotniuc” (video)

Vlad Plahotniuc s-a răzbunat pe Filat şi a răsturnat şi guvernul Streleţ pentru a împiedica demiterea omului său de la conducerea Centrului Naţional Anticorupţie. Oligarhul a vrut şi să pună mâna pe Ministerul de Interne, pentru că se teme de înteţirea protestelor.
Matei Dobrovie
01.11.2015

alte articole

Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Matei Dobrovie
01.11.2015
Se încarcă player-ul...

”Nu cred că se va forma o majoritate PDM-PCRM-PSRM pentru că PDM susţine în continuare că este pro-european, deoarece au nevoie de împrumutul din România care a fost condiţionat de neparticiparea PSRM la guvernare. Până la urmă nu contează cine vine la putere, pentru că toţi sunt controlaţi de Plahotniuc. Discursul pro-est/pro-vest este doar o sperietoare îndreptată către Bucureşti”, a explicat Ileana Racheru, cercetătoare la IDR, în cadrul unei emisiuni speciale Epoch Times. În opinia ei, nu se va ajunge la alegeri anticipate, care nu ar fi nici în interesul Partidului Socialiştilor. Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii ale specialistei în spaţiul post-sovietic:

Despre motivele arestării lui Filat:

Vlad Filat, liderul PLDM, a fost arestat printr-o mişcare surpriză la care nu se aştepta nimeni. Procurorul general Gurin era chemat în Parlament să-şi dea demisia, dar individul care controlează aproape toată scena politică din R.Moldova şi cele mai importante instituţii de justiţie a orchestrat o farsă care a dus la reţinerea lui Filat.

Criza politică actuală a fost declanşată de o vendetă între oligarhi, în care un oligarh care controlează justiţia a dispus arestarea altuia. Filat nu este însă un personaj curat, ci este implicat în fapte de corupţie, inclusiv în devalizarea băncilor moldoveneşti, dar ce s-a întâmplat nu este un act de justiţie, ci mai curând o acţiune de răzbunare şi de eliminare a unui adversar politic. Începând din 2009-2010, Vlad Plahotniuc a făcut încontinuu demersuri pentru a elimina potenţiali competitori politici sau pentru a-i aduce sub controlul său. PCRM-ul lui Voronin este sub controlul său, fiind şantajat probabil prin averea fiului acestuia, Oleg Voronin, obţinută în perioada guvernării comuniste. În aceeaşi situaţie este şi Mihai Ghimpu, liderul PL, cel mai pro-românesc partid de la Chişinău potrivit discursului politic, care a primit cadou o maşină în circumstanţe suspecte şi a circulat cu numere false. Se pare că şi nepotul său, primarul Dorin Chirtoacă, are nişte dosare pregătite pentru cazul în care PL nu îndeplineşte cerinţele lui Plahotniuc.

Nici PSRM-ul lui Igor Dodon nu este curat. Se pare că liderul a făcut trafic cu produse din carne în timpul guvernării comuniste. Igor Dodon nu trebuie văzut doar ca pro-rus, ci şi ca un politician care este şi el uşor de controlat de către Vlad Plahotniuc. Iar PDM este partidul cumpărat de Plahotniuc atunci când a intrat în politică.

Despre miza dominării instituţiilor-cheie:

Până la 15 noiembrie, PDM s-a făcut că nu aude cerinţele străzii, aşa cum au făcut toate partidele din coaliţia de guvernare, aşa-zis pro-europeană. Însă după arestarea lui Filat, premierul Streleţ a cerut preşedintelui Timofti demiterea şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. Pentru a preveni această situaţie, Plahotniuc şi cu celelalte partide au orchestrat trecerea CNA în subordinea Parlamentului. Decizia este un non-sens juridic. Nu poţi pune o instituţie de justiţie în subordinea legislativului, dar prin această mişcare au prevenit demiterea şefului acestei instituţii.

Procurorul general Gurin nu poate fi demis pentru că are un mandat de 5 ani care se va încheia în 2018. Singura modalitate prin care poate fi înlăturat este demisia. Atât Gurin, cât şi Chetraru sunt cunoscuţi ca oamenii lui Plahotniuc.

Pe de altă parte, Plahotniuc a dorit să pună mâna pe Ministerul de Interne pentru că în cazul în care protestele se vor înteţi, să aibă controlul asupra poliţiei. El se teme de poporul dezamăgit şi furat.

Despre o posibilă asociere între Platforma DA şi o parte a PLDM-ului afectat de scandalul Filat şi de scoaterea de la guvernare:

Majoritatea membrilor Platformei DA au un profil incontestabil. Nimeni nu pune la îndoială integritatea lor. Au existat însă diverse manevre ale mass-media controlată de Plahotniuc, menite să demonizeze manifestaţiile şi să-i decredibilizeze pe liderii ei, în special pe Andrei Năstase. Manifestaţiile sunt semnul unei nemulţumiri generale în R.Moldova. Justiţia nu funcţionează deloc acolo. Investiţii s-au făcut foarte puţine. Salariile şi pensiile sunt foarte mici, iar oamenii au ieşit în stradă mai degrabă din cauza acestor nemulţumiri economice. În plus, furtul miliardului a reprezentat cireaşa de pe coliva guvernării.

Există temeri ale lui Plahotniuc că în spatele mişcării de protest s-ar afla Vlad Filat. El a declarat că este de acord cu revendicările populaţiei, dar crede că acţiunile acesteia vor fi instrumentate politic. Filat nu putea însă să aducă 100.000 de oameni la Chişinău. Dacă ne uităm la ceea ce înseamnă proteste orchestrate la Chişinău, nimeni nu a reuşit să facă acest lucru. Contraprotestele lui Dodon şi Usatîi nu au reuşit asta.

Despre împrumutul acordat de România R.Moldova:

Este ultimul colac de salvare pe care-l putea primi R.Moldova pentru că dacă negocierile cu FMI sunt blocate, trebuie să treacă cumva peste iarnă. Singura care s-a gândit să strângă cioburile din dezastrul de la Chişinău este România. Singurul impact al acestui ajutor va fi că va ajuta R.Moldova să treacă peste iarnă. Mi-e greu să cred că la Chişinău se vor implementa reforme şi că într-adevăr se va întâmpla ceva impresionant.

Ce urmează după demiterea guvernului Streleţ:

Vom vedea un guvern de supravieţuire, de necesitate, cu o durată scurtă de viaţă. Primul obiectiv al acestuia va fi supravieţuirea peste iarnă şi redeschiderea negocierilor cu FMI.

Vom vedea un guvern de supravieţuire, de necesitate, cu o durată scurtă de viaţă. Primul obiectiv al acestuia va fi supravieţuirea peste iarnă şi redeschiderea negocierilor cu FMI. Marea problemă a R.Moldova, lupta anti-corupţie, nu se va realiza. În cazul României au fost presiuni puternice din partea UE, dar Uniunea Europeană nu se mai uită la R.Moldova. Dincolo de propriile probleme, europenii şi-au dat seama că nu pot face afaceri cu Vlad Plahotniuc şi aşa- zisa coaliţie proeuropeană.

Pe de altă parte, nu ar trebui să evaluăm partidele din Moldova doar după discursul politic pro-est şi pro-vest. Nu cred că se va forma o majoritate PDM-PCRM-PSRM pentru că PDM susţine în continuare că este pro-european, deoarece au nevoie de împrumutul din România, care a fost condiţionat de neparticiparea PSRM la guvernare. Până la urmă, nu contează cine vine, pentru că toţi sunt controlaţi. Discursul pro-est, pro-vest este doar o sperietoare îndreptată către Bucureşti. România trebuie să facă orice pentru ca partidele pro-europene, care sunt foarte corupte, să rămână la putere.

Despre partidele care pierd şi alegerile anticipate:

PDM are un electorat statalist. Pentru el nu contează dacă R.Moldova se îndreaptă spre est sau spre vest, ci să extragă beneficii din ambele părţi. Marele pierzător este însă PLDM care nu l-a susţinut după alegerile din 30 noiembrie pe Iurie Leancă, ci l-a adus pe Gaburici, şi nu s-a aliat cu PL, ci a beneficiat de susţinerea informală a PCRM, trădând cauza proeuropeană. Dincolo de asta, şi PCRM este marele pierzător. Voronin a pendulat între opţiunile pro-estice şi pro-vestice, iar acum partidul său este doar un apendice al PDM şi este posibil să fie absorbit de acesta.

Alegerile anticipate nu ar fi nici în interesul PSRM, pentru că va pierde foarte mult electorat care se va duce la Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. Dacă acesta nu ar fi fost eliminat din cursa electorală din noiembrie 2016, PSRM n-ar mai fi luat 25 de mandate. El este populistul care atrage foarte mult. Se dă şi victimă a justiţiei din R.Moldova, dar este şi el omul lui Plahotniuc. Are 16 dosare în care nu s-a întâmplat nimic şi din cauza cărora a fugit în Rusia în 2014 şi s-a întors în 2015.

E foarte interesantă relaţia dintre Usatîi şi Dodon. La început, primul îl critica pe al doilea, iar acum au organizat proteste împreună. Există un real pericol ca acest populist să devoreze PSRM. Deşi vine din lumea mafiotă şi este needucat, el a reuşit să-şi atragă un electorat. Există însă şi ipoteza că el a fost crescut artificial în sondaje pentru a fi folosit ca instrument de şantaj de Plahotniuc în relaţia cu celelalte partide şi pentru a-l ţine în frâu şi pe Dodon.

Până în martie 2016 nu se pot organiza alegeri anticipate pentru că sunt ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui Timofti. Cred că atunci se va intra iar într-o criză politică determinată de alegerea preşedintelui. Streleţ şi PLDM nu mai susţin modificarea procedurii alegerii acestuia, cu majoritate simplă.

Ce poate face Platforma DA:

Platforma DA poate să nască un partid şi să preia diverse structuri locale ale PLDM şi pe parlamentarii care nu se vor lăsa atraşi de Plahotniuc pentru a fi realeşi.

Platforma are potenţialul să ia tot capitalul electoral al frustraţilor. Sunt nemulţumiţi şi de PL, care este şi el corupt, nu doar de PLDM. Dacă nu vor veni cu o dimensiune foarte pro-românească şi unionistă, poate reuşesc să atragă şi nişte oameni mai de stânga. Construcţia civică ar trebui crescută în timp prin ONG-uri care au şi acoperire regională. În plus, ea are nevoie de asocierea cu un partid ca PLDM.

Despre scenariul prăbuşirii instituţiilor din R.Moldova şi unirii cu România:

Este o utopie. Unioniştii care propun asta nu fac decât să alimenteze un discurs pro-rus şi antiromânesc de la Chişinău. În dezbaterile parlamentare pe moţiune, doar doi parlamentari din PSRM au vorbit despre unire, spunând că trebuie să înlăture guvernarea euro-unionistă şi să restabilească statalitatea R.Moldova. Ei creează imaginea că România aşteaptă ca R.Moldova să colapseze ca să realizeze cumva unirea. Nu mi se pare un scenariu fezabil. Un scenariu fezabil ar fi promovarea României care este un succes în anumite domenii precum cel al justiţiei. DNA a trecut Prutul în mentalul colectiv al unora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor