Constantin Degeratu: ”România nu se poate apăra în caz de agresiune a Rusiei” (video)

România este lipsită de orice capacităţi aeriene şi maritime pentru a se putea apăra în cazul unei agresiuni ruseşti, iar Moscova percepe ţara noastră ca pe un inamic, a avertizat gen.(r) Constantin Degeratu.
Generalul Constantin Degeratu
Generalul Constantin Degeratu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”Din punct de vedere militar suntem zero în apărarea spaţiului aerian. România nu are avioane şi nici rachete anti-aeriene. În timp ce Rusia şi-a triplat capacităţile militare în domeniul maritim în Crimeea, România şi le-a redus la zero”, a afirmat fostul şef al Statului Major al Armatei române, în cadrul unei dezbateri dedicate strategiei răsăritene din politica externă a României, organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

”Noi nu ne aflăm pe flancul estic al NATO pentru ca acesta nu există. Ne aflăm într-o zonă foarte fierbinte pe frontiera estică a NATO şi a UE. Am trăit 25 de ani de vis frumos că nu mai suntem vecini cu Rusia, dar acum suntem vecini cu ea. Rusia a declarat în toate strategiile ei de siguranţă şi politică externă NATO ca inamic şi extinderea Alianţei cel mai mare pericol la adresa securităţii sale, la fel şi extinderea UE”, a arătat militarul.

Degeratu a respins orice negociere cu Rusia, idee sugerată de ceilalţi vorbitori, arătând că ţara noastră este membră UE şi NATO, are un parteneriat strategic cu SUA şi este privită ca un inamic de Moscova din cauza poziţiilor exprimate de sprijinire a parcursului european al Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova, de condamnare a încălcării dreptului internaţional prin anexarea Crimeei sau a agresiunii din estul Ucrainei.

În opinia sa, orice concesii făcute Rusiei sunt periculoase, după cum au arătat blocarea Membership Action Plan-ului de aderare la NATO pentru Ucraina şi Georgia la summitul Alianţei de la Bucureşti, care a fost urmată de invazia în Georgia. ”Ar însemna să acceptăm anexarea Crimeei ca fiind o unire liberă în baza dreptului internaţional, că Republica Moldova este un stat de sine stătător care n-are nicio legătură cu România, să renunţăm la tezaur, să recunoaştem Pactul Ribbentrop-Molotov ca un lucru just. Ne cer să renunţăm la scutul anti-rachetă de la Deveselu, ba chiar l-au pus pe o hartă şi e în plan şi o rachetă care să-l lovească”, a subliniat Degeratu.

Fostul general a observat ironic că pentru împrietenirea cu Rusia este cam târziu ” şi e un pic de înghesuială” (de state care caută favorurile Moscovei n.r.), dar a tras un semnal de alarmă că România este complet nepregătită pentru o eventuală agresiune rusească.

Dezarmarea completă

”Din punct de vedere militar suntem zero în apărarea spaţiului aerian. România nu are avioane şi nici rachete anti-aeriene. În timp ce Rusia şi-a triplat capacităţile militare în domeniul maritim în Crimeea, România şi le-a redus la zero. 80% din bugetul militar al României îl reprezintă cheltuielile de personal. Nu suntem pregătiţi şi echipaţi corespunzător. Toate ţările din Est au fost dezarmate când au intrat în NATO”, a explicat fostul şef al Statului Major al armatei.

”În timp ce Rusia şi-a triplat capacităţile militare în domeniul maritim în Crimeea, România şi le-a redus la zero” - Constantin Degeratu.

El a mai afirmat că ”la Moscova se cunosc doar două limbi - limba rusă şi limba forţei. Nu se discută decât cu cei care au ceva de dat şi reprezintă ceva. Pentru Rusia, România reprezintă doar un teritoriu şi o populaţie care de prin 2005 nici nu mai e condusă pentru că există un permanent război între Parlament, preşedinte şi guvern”. În opinia sa, dacă ţara noastră nu are forţe armate în spate nu are cum să negocieze cu Rusia, iar orice vulnerabilitate este o invitaţie la agresiune.

Degeratu consideră că ”singura soluţie este ca NATO să apere frontiera sa de est, adică România, prin dislocarea de forţe militare. 2-3 escadrile americane dorm în Marea Britanie, Italia sau Germania, iar noi nici nu cerem prezenţa lor. Se aud cei care strigă mai tare. Fără rachete Patriot care să ne apere spaţiul aerian nu avem ce face pentru că nu avem bani şi timp pentru a dezvolta capacităţi de apărare”.

Fostul general a mai atras atenţia că dacă România nu se apără militar pe Nistru, ”vom avea soldaţi ruşi pe Prut”. În opinia sa, dacă ţara noastră nu va sprijini Ucraina şi Republica Moldova, va plăti un preţ şi mai mare.

”Nu-mi place poziţia de punte în relaţia cu Rusia pentru că pe punte te calcă în picioare. Rusia nu stă de vorbă cu cei care n-au armată şi exploatează slăbiciunile. Moscova a încălcat 21 de acorduri în zona asta şi este un infractor internaţional”, a concluzionat Degeratu, care a arătat că garanţiile de securitate oferite de americani şi de NATO României trebuie să fie concrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne