Gheorghe Brega, noul premier interimar ales de preşedintele R. Moldova

Preşedintele Republicii Moldova a semnat deja un decret potrivit căruia vicepremierul Gheorghe Brega va asigura interimatul funcţiei de prim-ministru până la numirea unui nou Guvern.
Gheorghe Brega, prim-ministru interimar al Moldovei
Gheorghe Brega, prim-ministru interimar al Moldovei (facebook.com)

Candidaţi la fotoliul de premier interimar au mai fost vicepremierii Stephane Bride, ministru al Economiei, Natalia Gherman, ministru de Externe şi a Integrării Europene şi Victor Osipov, viceprim-ministru pentru reintegrare. Dintre aceştia, peşedintele Timofti l-a desemnat pe Gheorghe Brega, viceprim-ministru pentru probleme sociale şi deputat în Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu.

„Am avut o discuţie cu Natalia Gherman şi Stephane Bride. Victor Osipov nu e în ţară. L-am ales pe domnul Brega. Dânsul va ocupa funcţia de prim-ministru interimar până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”, a afirmat preşedintele Nicolae Timofti, citat de Jurnal.md.

Şeful statului a precizat că decizia îi aparţine şi că nu au fost făcute presiuni pentru numirea acestuia ca premier interimar.

„Nimeni nu m-a presat să iau această decizie. Este decizia mea proprie”, a adăugat Timofti.

Conform sursei citate, noul premier interimar nu-şi face planuri mari, preferând formarea cât mai urgentă a unui nou Guvern. „Eu sper la maturitatea lor (Partidului Liberal Democrat n.r.) politică, îi cunosc pe mulţi din PLDM şi sper ca ei să revină în AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană). Desigur pot să pună anumite condiţii, dar altă soluţie nu există. Dacă PLDM nu revine, noi pierdem alianţa”, a punctat liberalul.

Guvernul premierului liberal-democrat Valeriu Streleţ, a fost demis joi, 29 octombrie, de către Parlament, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă, PSRM şi PCRM. Moţiunea a fost votată cu 65 de voturi ale deputaţilor din cele două formaţiuni ce au înaintat moţiunea, pecum şi cei din Partidul Democrat, care face pate din alianţa de la putere. Partidul Popular European în frunte cu Iurie Leancă şi Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu s-au abţinut de la vot, iar deputaţii din Partidul Liberal Democrat au votat împotriva demiterii,

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe