Liderul PD Marian Lupu: PLDM a decis să părăsească AIE 3, are înţelegeri cu Platforma DA

Parlamentul Republicii Moldova este scena unor incidente neobişnuite. Joi, membrii PLDM au părăsit şedinţa, motivând că deputaţii din alianţă nu au susţinut cererea lor de amânare a şedinţei pentru săptămâna viitoare, când va reveni din vizita sa de la Madrid şi premierul Valeriu Streleţ.
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (facebook.com)

Liberal-democraţii au mai solicitat, pe lângă amânarea şedinţei, şi demiterea procurorului general, Corneliu Gurin, şi a directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, cerinţă care nu a convenit reprezentanţilor Partidului Democrat (PD). Într-un final fracţiunea PLDM a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

Marian Lupu, liderul PD a calificat această acţiune drept o înţelegere dintre un grup al liderilor PLDM şi reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, adăugând că despre aceasta mişcare se zvoneşte mai demult. În plus, Lupu este de părere că astfel îşi va motiva fracţiunea PLDM părăsirea Alianţei pentru Integrare Europeană 3 (AIE 3).

„Ceea ce s-a întâmplat azi şi ieri în cadrul Biroului Permanent a scos la suprafaţă un adevăr despre care noi cu toţii vorbeam, dar nu tocmai deschis, presupuneam, dar acţiunile de astăzi vin să confirme înţelegerile de mult timp în urmă dintre cel puţin un grup din lideri ai PLDM şi cei de la Platforma DA. Din punctul meu de vedere ar fi fost onest şi cinstit ca ei să fi recunoscut din start acest lucru şi să nu fi minţit pe cei care au ieşit în Piaţă”, a declarat Marian Lupu de la tribuna din sala de conferinţe a Parlamentului, conform Realitatea.md.

Politicianul a ţinut să menţioneze solicitarea liberal-democraţilor cu privire la modificarea Constituţiei prin referendum şi iniţiativa alegerii directe a şefului statului, precum şi iniţiativa lor de a invita la o şedinţă specială a Parlamentului doar reprezentanţii Platformei „DA”, şi nu a tuturor protestatarilor (PSRM şi PPPN n.r.). Solicitările din ultima perioadă a deputaţilor liberal-democraţi ar corespunde cu revendicările protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, dacă le menţionăm şi pe cele de joi.

„Din punctul meu de vedere, grupul radical PLDM a luat deja decizia de a părăsi Alianţa pentru Integrare Europeană 3. Nu trebuie să se joace. Să aibă bărbăţia şi să spună tranşant că decizia este adoptată şi ca-şi doresc părăsirea AIE 3”, a subliniat Marian Lupu.