EXCLUSIV. Interviu cu deputatul PSD Bogdan Diaconu: UDMR este o organizaţie inamică a statului român

„Ceea ce solicită politicienii maghiari sunt privilegii de genul celor avute de grofi sau de nobilii maghiari în perioada în care românii erau asupriţi în Transilvania de către invadatorii maghiari”, a declarat deputatul PSD Bogdan Diaconu, în cadrul unui interviu pentru Epoch Times.
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.04.2014

„Ceea ce solicită politicienii maghiari sunt privilegii de genul celor avute de grofi sau de nobilii maghiari în perioada în care românii erau asupriţi în Transilvania de către invadatorii maghiari”, a declarat deputatul PSD Bogdan Diaconu, în cadrul unui interviu pentru Epoch Times.

Încă de la manifestările extremiste desfăşurate cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, la Târgu Mureş, care au fost urmate ulterior de o avalanşă de declaraţii ale politicienilor maghiari privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, deputatul PSD Bogdan Diaconu a avut o atitudine fermă şi a denunţat pretenţiile acestora de „distrugere a statului naţional unitar român”, luând totodată o serie de măsuri concrete pentru a combate fenomenul.

Vă prezentăm mai jos interviul în care Bogdan Diaconu ne prezintă viziunea lui asupra acestei chestiuni care a atras recent atenţia societăţii civile.

Ce părere aveţi despre afirmaţiile potrivit cărora maghiarii de la noi din ţară sunt discriminaţi?

Cetăţenii români de etnie maghiară din România au mai multe drepturi decât majoritatea românească, iar felul cum noi tratăm minorităţile constituie un exemplu la nivelul Uniunii Europene. Aşadar, oricine se plânge de discriminarea maghiarilor în România minte cu neruşinare. Avem aici de a face cu propaganda extremistă maghiară, la care s-au raliat nu doar partidele recunoscute ca extremiste, în frunte cu mişcările lui Laszlo Tokes, ci şi UDMR-ul, în efortul lor de a cere mereu noi privilegii pe motiv că sunt discriminaţi.

Vreau să fiu foarte clar: ceea ce solicită politicienii maghiari nu mai sunt drepturi pentru comunitatea maghiară, sunt privilegii de genul celor avute de grofi sau de nobilii maghiari în perioada în care românii erau asupriţi în Transilvania de către invadatorii maghiari. Exact la acea perioadă ne întoarcem prin politica dusă de partidele maghiare: la asuprirea românilor din Transilvania în propria lor ţară.

Credeţi că discursurile din ultima vreme ale liderilor UDMR se încadrează în categoria declaraţii electorale, sau trebuie luate în serios?

Nu există scuze pentru declaraţiile extremiste ale politicienilor maghiari, aşa cum nu există scuze pentru violenţele la care se dedă Jobbik. Nicio campanie electorală nu poate justifica cerinţa de distrugere a statului naţional unitar român. Oricum, partidele maghiare nu fac aceste declaraţii doar în perioadele de dinaintea alegerilor, ci tot timpul. Aşa cum nu poţi încălca legea în campania electorală, aşa nu ai voie nici să ameninţi statalitatea din România pe motiv că vrei să câştigi voturi.

Cum comentaţi intenţia UDMR de a merge înainte cu acel proiect de autonomie al aşa-zisului Ţinut Secuiesc?

Acel proiect constituie dovada că UDMR se oficializează ca partid extremist. După depunerea acelui proiect, nu mai avem niciun motiv să credităm această organizaţie ca fiind una legală sau normală. Tocmai din această cauză am pregătit deja proiectul de lege pentru desfiinţarea UDMR pe care îl voi depune în ziua în care va fi depus proiectul autonomiei teritoriale. Din chiar ziua în care UDMR vrea să folosească instrumente oficiale ale statului român ca să-l distrugă din interior, această organizaţie ar trebui declarată în afara legii.

Acest lucru îl voi propune eu prin proiectul meu legislativ, iar parlamentarii au de ales între a vota proiectul UDMR şi a deveni cel mai detestat Legislativ din istoria României, sau a vota proiectul meu de scoatere în afara legii a UDMR şi a deveni cel mai iubit Legislativ din istoria noastră.

Toate partidele româneşti s-au săturat de fiţele şi de pretenţiile UDMR, aşa încât sper să realizez o majoritate transpartinică hotărâtă să pună capăt politicii mizere pe care o desfăşoară UDMR la indicaţiile Budapestei. Câtă vreme Budapesta se comportă ca un stat inamic al României, iar UDMR este la cheremul lui Viktor Orban, UDMR este o organizaţie inamică a statului român. Tocmai de aceea trebuie desfiinţată!

Cum ar trebui să fie contracarată propaganda anti-românească care se desfăşoară de atâta timp în Transilvania?

Prin aplicarea legii, acolo unde legea actuală acoperă genul de activităţi extremiste desfăşurate la această oră în Transilvania, sau prin completarea lacunelor legislative pentru a face faţă noilor provocări şi, apoi, prin aplicarea noilor legi cu stricteţe. Eu însumi am depus un adevărat pachet legislativ de contracarare a acţiunilor separatiste şi ofensatoare maghiare şi aştept votul din Parlament. Legea mea împotriva manifestărilor şi organizaţiilor de tip extremist, care ar pune capăt extremismului maghiar din România, se află la votul final la Camera Deputaţilor şi sunt foarte curios cum vor vota aleşii României în privinţa ei.

Ce pârghii are România la ora actuală pentru a rezolva problema extremiştilor? Ar mai trebui făcute îmbunătăţiri în domeniu?

Cea mai bună pârghie este aplicarea legii, pentru că nimeni nu vrea o combatere la voia întâmplării. Există, cum vă spuneam, unele scăpări legislative pentru ca şi fenomenul extremist maghiar a evoluat şi a luat noi forme de manifestare, dar cred că prin proiectele mele legislative am acoperit aceste lipsuri. Mai rămâne ca aleşii României să conştientizeze pericolul extremism maghiar şi să voteze în consecinţă, indiferent de partidele din care fac parte.

Combaterea extremismului maghiar nu este o problemă de partid şi eu nu am legat activitatea mea în acest domeniu de partidul din care fac parte, pentru că ne confruntăm aici cu o provocare la adresa României, nu a unui partid. De aceea mă aştept, şi am primit şi confirmări direct în acest sens, ca legea mea împotriva organizaţiilor şi manifestărilor extremiste să fie votată de parlamentari din toate partidele politice, cu excepţia UDMR, desigur, care este vizată direct de lege!

Ce părerea aveţi despre modul de reacţie a ţării noastre vis-a-vis de manifestările recente ale extremiştilor maghiari?

Declararea unor cetăţeni maghiari ca indezirabili a fost un semnal prea mult aşteptat de societatea românească, dar e bine că s-a luat această decizie chiar dacă târziu. Aştept să văd cum se finalizează dosarul penal împotriva lui Vona Gabor, pentru că eu am depus plângerea împotriva lui în august 2013 şi abia acum am aflat cu toţii că există un dosar în derulare pe numele lui. Am mai depus o plângere şi împotriva lui Izsak Balasz pentru mitingul ilegal de la Târgu Mureş. Cred că aceste dosare ar trebui judecate cu celeritate pentru a da un semnal clar că nu tolerăm extremismul maghiar. Aşteptăm şi ridicarea decoraţiei lui Tokes şi uite că nu se mai întâmplă pentru că Băsescu trage de timp.

Cum credem că-i vom opri pe extremişti dacă nu aplicăm legile ferm şi fără să ne facem calcule politice meschine? Oprirea extremismului maghiar trebuie să fie un proiect al întregii clase politice şi al întregii societăţi româneşti, pentru că este atacată esenţa statului român şi acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toţi, indiferent din ce partid facem parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor