EXCLUSIV. Cui serveşte demisia lui Chiril Gaburici (interviu)
alte articole
”Sper că demisia mea va însemna pentru coaliţie, apariţia unei noi majorităţi parlamentare, de data asta stabile”, a declarat premierul demisionar al Republicii Moldova Chiril Gaburici. Comentatorul politic moldovean Victor Nichituş a explicat într-un interviu pentru Epoch Times de ce demisia premierului deschide posibilitatea unei noi coaliţii PLDM-PDM-PL. În opinia sa, fără sprijinul celorlalte forţe pro-europene, Dorin Chirtoacă va avea o misiune imposibilă să fie reales primar al Chişinăului, dată fiind ascensiunea formaţiunilor pro-ruse.
Epoch Times: Cum vă explicaţi demisia premierului Gaburici şi ce efecte va avea ea asupra scenei politice din Republica Moldova?
Demisia premierului Gaburici era aşteptată. Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, şi cel al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, au anunţat că îşi doresc lărgirea coaliţiei politice din Parlament prin revenirea la guvernare a Partidului Liberal. Acest lucru sugera o reconfigurare a cabinetului de miniştri deci şi posibila schimbare a primului ministru. Toate aceste schimbări erau aşteptate după afişarea rezultatului alegerilor locale din Republica Moldova care au loc azi. În conferinţa de presă în care şi-a anunţat demisia, domnul Gaburici a spus că gestul său este unul foarte bine calculat matematic. Domnia sa s-a referit la data calendaristică în care şi-a prezentat demisia - 12 iunie fiind ultima zi de campanie electorală. De asta cutremurul politic creat în mod intenţionat de domnul Gaburici poate reduce din prezenţa la vot a alegătorilor şi modifica în acest mod rezultatul alegerilor.
Ce legătură este între această demisie şi alegerile locale? Cum va influenţa această demisie cursa pentru primăria Chişinău?
Domnul Gaburici a fost premierul unui guvern minoritar. Doar două formaţiuni politice şi-au desemnat reprezentanţi în guvernul condus de domnia sa. Partidul Comuniştilor care a susţinut în mod tacit investirea acestui guvern nu a avut niciun ministru în acest cabinet - Partidul Liberal s-a plasat din start în opoziţie, torpilând iniţiativele guvernamentale. Criticile liberalilor la adresa guvernului sunt însă o piedică în calea candidatului acestei formaţiuni politice la funcţia de primar al municipiului Chişinău. Fără sprijinul politic al foştilor colegi de alianţă, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, domnul Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la primăria Chişinău, are o misiune aproape imposibilă. În turul doi, pe 28 iunie, domnul Chirtoacă câştigă primăria doar cu suportul politic al acestor două partide.
În ce fel deschide această demisie posibilitatea unei noi coaliţii europene PLDM-PDM-PL?
Liberalii moldoveni ar fi preferat să câştige primăria Chişinăului doar cu forţele proprii. Pentru că municipiul Chişinău asigură aproximativ 60% din PIB-ul Republicii Moldova, conducerea administraţiei capitalei moldave reprezintă o importantă pârghie politică care a permis Partidului Liberal să aibă o voce distinctă în corul democraţiei basarabene.
Contextul politic regional a făcut ca în cursa pentru alegerile locale dintre Prut şi Nistru să fie înscrise şi formaţiuni politice care beneficiază de suportul politic şi financiar al unor importante cercuri din Federaţia Rusă (Partidul Socialiştilor, ori formaţiunea Partidul Nostru condusă de omul de afaceri Renato Usatâi). În aceste condiţii, liberalii înţeleg că singuri nu pot face faţă asaltului dat de către aceste forţe pentru câştigarea primăriei municipiului Chişinău. Ajutorul dat de către formaţiunile politice pro-europene pentru câştigarea Chişinăului de către reprezentantul liberalilor deschide calea către formarea unei coaliţii mai mari în Parlament. Demisia domnului Gaburici este în acest caz o garanţie dată de către PLDM şi PDM domnului Ghimpu (preşedintele PL) ca-şi vor onora obligaţiile şi vor forma un nou guvern împreună cu Partidul Liberal.
O apropiere a comuniştilor de socialişti ar întări stânga politică din Republica Moldova şi ar reprezenta o forţă la care partidele pro-europene ar face cu greu faţă.
Ce se întâmplă cu Partidul Comuniştilor în acest scenariu în care celelalte două formaţiuni îi curtează pe liberali?
Partidul Comuniştilor este pus în situaţia de a-şi continua rolul de opoziţie constructivă. Votând pentru învestirea cabinetului Gaburici, domnul Voronin (liderul PCRM) a sperat că va obţine funcţii de control a funcţionării statului moldovean - preşedenţia Comisiei Electorale Centrale, preşedinţia Curţii de Conturi, cea a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Motivaţia ţine de faptul că mandatul celor care ocupă aceste funcţii nu a expirat. E posibil ca aceste funcţii să fie oferite comuniştilor. Ar fi preţul pe care partidele pro-europene îl vor plăti pentru menţinerea comuniştilor moldoveni aproape de pro-europeni. O apropiere a comuniştilor de socialişti ar întări stânga politică din Republica Moldova şi ar reprezenta o forţă la care partidele pro-europene ar face cu greu faţă.
Chiril Gaburici ceruse demisia şefilor Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Cum se explică aceste declaraţii făcute cu câteva zile înainte de demisie? Pe de altă parte Gaburici se pronunţase pentru lichidarea BEM, în timp ce liderii coaliţiei doreau naţionalizarea acesteia. Care a fost rolul BEM în ecuaţia demisiei?
Dincolo de latura politică a demisiei din 12 iunie a domnului Gaburici, există şi o importantă conotaţie economică. Pe data de 15 iunie la Chişinău era aşteptată o delegaţie a FMI care trebuia să poarte cu primul ministru moldovean discuţii privind acordarea unui important împrumut financiar. Recent domnul Gaburici declara că statul moldovean ar putea intra în incapacitate de plată. Nu ştim dacă vizita reprezentanţilor FMI a fost contramandată. Ştim însă că o precondiţie a FMI pentru reluarea negocierilor a fost închiderea Băncii de Economii (BEM). Scrisoarea deschisă prin care domnul Gaburici solicită demisia importanţilor oficiali moldoveni era motivată tocmai de începerea discuţiilor cu reprezentanţii FMI.
Victor Nichituş este jurnalist la Naţional FM Chişinău şi comentator politic.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.