Estonia acuză Rusia că a îndepărtat balize de navigaţie de pe râul ce desparte cele două ţări

Ruşii au îndepărtat balizele de navigaţie estoniene de pe râul Narva (Getty Images)
Redacţia
24.05.2024

Poliţiştii de frontieră ruşi au îndepărtat o parte din balizele de navigaţie de pe partea estoniană a unui râu care separă cele două ţări, a declarat joi naţiunea baltică, adăugând că va cere o explicaţie, precum şi returnarea echipamentului, transmite Reuters.

Aproximativ 24 din cele 50 de geamanduri plasate recent pe râul Narva pentru a marca rutele de navigaţie au fost îndepărtate în primele ore ale zilei de joi, a declarat poliţia şi poliţia de frontieră estonă, într-o declaraţie.

Modificările naturale ale albiei râului fac necesară refacerea anuală a rutelor de navigaţie, a precizat autoritatea, adăugând că amplasarea balizelor între Rusia şi Estonia a fost subiect de dispute de la invazia totală a Rusiei în Ucraina, în 2022.

Ministerul rus al Apărării a publicat la începutul acestei săptămâni, pentru scurt timp, o propunere de revizuire a frontierei maritime a Rusiei în estul Mării Baltice, dar ulterior a şters-o de pe un portal oficial după ce a creat îngrijorare în rândul membrilor NATO, inclusiv în Estonia.

Ministerul estonian de Externe a declarat că a tratat demersul ruşilor pe Narva drept un incident de frontieră provocator şi că va cere o explicaţie, precum şi returnarea imediată a balizelor.

"Această acţiune a Rusiei, desfăşurată la umbra nopţii, se încadrează bine în tiparul mai larg al comportamentului provocator al Rusiei, inclusiv la graniţele sale cu vecinii", a declarat acesta, într-o declaraţie.

Râul Narva porneşte de la un lac situat între Rusia şi Estonia şi se varsă în Golful Finlandei, parte a Mării Baltice.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că frontierele Rusiei la Marea Baltică ar trebui să fie în conformitate cu dreptul internaţional şi că activitatea Ministerului Apărării pentru clarificarea frontierei a fost de natură tehnică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor