Un diplomat suedez a fost eliberat din închisoarea iraniană într-un schimb de prizonieri

Diplomatul suedez al UE Johan Floderus (c) a fost eliberat din închisoarea iraniană în cadrul unui schimb de prizonieri, 15 iunie 2024 (Getty Images)
Redacţia
16.06.2024

Diplomatul suedez al UE care a fost ţinut captiv timp de doi ani în Iran, Johan Floderus, a fost eliberat şi a ajuns acasă, a anunţat prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson sâmbătă, potrivit The Guardian.

Floderus a fost schimbat pentru doi iranieni, Hamid Noury - condamnat pe viaţă şi Saeed Azizi, un cetăţean iraniano-suedez.

Sursa citată relatează că eliberarea diplomatului suedez vine la câteva luni după ce tatăl acestuia a spus că se aşteptau la condamnarea la moarte sau la închisoare pe viaţă, după ce a fost acuzat de spionaj, în ciuda protestelor UE, ale guvernului suedez şi ale familiei sale, care au susţinut că acuzaţiile erau fabricate.

Floderus, absolvent al Universităţilor Oxford, Soas din Londra şi Uppsala, a fost arestat pe 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran după ce a vizitat un prieten care lucra la ambasada Suediei în Iran. El a fost în ţară de mai multe ori în cadrul programelor comune UE-Iran pentru a sprijini adulţi şi copii afgani care fug de talibani.

Identitatea sa a ieşit la iveală abia în septembrie, după ce familia sa a admis că "diplomaţia discretă" nu funcţiona.

În decembrie, Floderus a fost acuzat de "schimb de informaţii extins cu regimul de ocupaţie sionist" şi "corupţie pe teren". Familia a aflat luna trecută că procurorii au cerut pedeapsa cu moartea în acest caz şi credeau că o sentinţă putea fi pronunţată cel mai devreme duminică.

Ylva Johansson, comisarul suedez al UE în echipa căruia a lucrat Floderus, a declarat că "Johan este în sfârşit liber, după mai bine de doi ani de închisoare nedreaptă în Iran. Sunt atât de fericită. Sunt fericită pentru Johan, pentru familia şi prietenii săi."

"În fiecare zi, în aceşti ultimi doi ani, Johan a fost în gândurile şi inimile noastre. Am vorbit despre el zilnic şi acum suntem cu toţii extrem de uşuraţi şi fericiţi să putem spune în sfârşit: 'Johan, bine ai venit acasă'", a adăugat ea.

Într-un comunicat, UE a declarat că bărbatul de 33 de ani, care a lucrat la dosarul Afganistanului în cadrul departamentului de servicii externe ale UE, "este în drum spre casă" de la faimoasa închisoare Evin, unde familia sa a spus că a fost deţinut în condiţii inumane.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că este "încântată" şi a felicitat Suedia pentru eforturile sale "persistente" de a-l elibera pe Floderus.

Saeed Azizi şi Hamid Noury

Sentinţa de cinci ani de închisoare a lui Azizi pentru acuzaţii de infracţiuni privind securitatea naţională a fost confirmată la începutul acestui an. El a fost arestat în Iran în noiembrie pentru ceea ce Suedia a numit "motive nefondate".

Într-un videoclip postat pe X, Kristersson a spus că "Iranul a transformat aceşti suedezi în pioni într-un joc de negociere cinic, cu scopul de a obţine eliberarea cetăţeanului iranian Hamid Noury din Suedia".

Schimbul de prizonieri a fost mediat de Oman, a declarat ministerul de Externe al ţării într-un comunicat.

Noury a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Suedia în iulie 2022 pentru rolul său în moartea a mii de deţinuţi politic când îndeplinea funcţia de adjunct al procurorului la închisoarea Gohardasht, lângă Teheran, ceea ce, în opinia multora, a determinat arestarea lui Floderus în acelaşi an, când acesta părăsea ţara.

Procesul juridic în cazul lui Noury, inclusiv un apel, s-a încheiat în martie, deschizând calea pentru negociere. Agenţia oficială de ştiri Irna din Iran a publicat imagini cu Noury sosind pe aeroportul Mehrabad din Teheran, unde a fost întâmpinat de familia sa pe un covor roşu.

"Era clar de la început că această operaţiune va necesita decizii dificile", a spus prim-ministrul suedez.

Un purtător de cuvânt al ministerului iranian de Externe, într-o declaraţie către media locală, l-a descris pe Noury ca fiind ostatic, spunând că încarcerarea sa a avut loc ca urmare a "deciziei ilegale a unei instanţe suedeze fără legitimitate".

Noury a declarat reporterilor că situaţia privind cazul său a fost complicată şi sensibilă.

"Au spus că nici măcar Dumnezeu nu-l poate elibera pe Hamid Noury, dar a făcut-o", a spus el reporterilor la sosirea în Iran.

Consiliul Naţional de Rezistenţă al Iranului, o coaliţie de grupuri care se opun guvernului Republicii Islamice Iran, a declarat că Suedia pare să fi cedat şantajului şi tacticilor de luare de ostatici, într-o situaţie care ar încuraja Teheranul.

Avocatul Kenneth Lewis, care a reprezentat peste zece reclamanţi în cazul Noury în Suedia, a spus că clienţii săi nu au fost consultaţi şi au fost "devastaţi" de eliberarea lui Noury.

"Acesta este un afront la adresa întregului sistem de justiţie şi a tuturor celor care au participat la aceste procese", a declarat el pentru Reuters.

Lewis a precizat că clienţii săi au simpatizat cu eforturile guvernului suedez de a-şi aduce cetăţenii acasă, dar a considerat eliberarea lui Noury "total disproporţionată".

Într-o conferinţă de presă nocturnă, Kristersson a spus că înţelege că schimbul va fi primit cu "sentimente amestecate, nu în ultimul rând în comunitatea suedezilor de origine iraniană".

"Aceasta nu a fost o deliberare uşoară pe care guvernul a trebuit să o facă, dar uneori trebuie să faci lucruri dificile şi să faci ceea ce este corect," a continuat el.

Un alt cetăţean cu dublă cetăţenie suedezo-iraniană, Ahmadreza Djalali, rămâne în închisoare în Iran. Medic specialist în medicină de urgenţă, Djalali a fost arestat în 2016 în timpul unei vizite academice în Iran.

Ministrul de Externe suedez Tobias Billstrom a spus că Iranul a refuzat să-l considere cetăţean suedez pe Djalali în timp ce se află în închisoarea iraniană după ce acesta a primit cetăţenia în ţara nordică, unde a locuit şi a lucrat înainte de arestare.

"Pentru Djalali şi familia sa aş dori să spun că serviciile de securitate au făcut mari eforturi pentru ca soţul şi tatăl lor să fie parte din operaţiunea de astăzi. Nu există nicio îndoială că vom continua să lucrăm neobosit pentru a aduce acasă cetăţeni precum Djalali", a spus Billstrom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor