Bătaie cu pumnii în Parlamentul italian. Un deputat al opoziţiei a ajuns la spital [Video]

Deputatul Mişcării 5 Stele Leonardo Donno, sus în centru, protejat de angajaţi ai parlamentului de alţi parlamentari în timpul unei încăierări în camera inferioară a deputaţilor din parlamentul italian, la Roma, 12 iunie 2024. (Screenshot - X)
Redacţia
16.06.2024

Tensiunile din Camera inferioară a Parlamentului italian au degenerat într-o bătaie cu pumnii, trimiţând un deputat al opoziţiei la spital, din cauza unei propuneri controversate a guvernului, despre care opozanţii susţin că va sărăci şi mai mult regiunea sudică, relatează AP News.

Un videoclip cu bătaia de miercuri arată cum parlamentarii se îndreaptă spre deputatul Mişcării 5 Stele Leonardo Donno, care se opune schimbărilor, după ce acesta a încercat să înmâneze un steag al Italiei ministrului afacerilor regionale, Roberto Calderoli. Deputatul Calderoli, din partea partidului Lega cu rădăcini nordice, a elaborat proiectul contestat de extindere a autonomiei regionale, care ar avantaja mai ales regiuni precum Veneto şi Lombardia, bastioanele Lega.

Presa italiană a relatat că Donno a fost dus la spital pentru evaluare după ce a fost lovit în cap şi în piept.

Ministrul de Externe Antonio Tajani, intervievat la Sky TG24, şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la incident.

"Nu am cuvinte. Trebuie să dăm un alt exemplu, nu să dăm pumni pentru a rezolva probleme politice. Nu este vorba de fanfaronadă, nu este vorba de strigăte, ci de idei care trebuie explicate bine pentru a convinge alegătorii'', a spus Tajani.

Propunerea ar oferi regiunilor suplimentar o autonomie extinsă pentru anumite funcţii specifice, o măsură care, potrivit opoziţiei, va accentua şi mai mult diviziunea dintre nord şi sud în Italia.

În prezent, cinci regiuni beneficiază de autonomie, ceea ce reduce în parte veniturile fiscale datorate guvernului central de la Roma. Acestea variază de la Trento-Tirolul de Sud în nord, care cuprinde provinciile autonome Trento şi Tirolul de Sud, până la Sicilia în sud. Celelalte trei sunt Friuli-Veneţia Giulia în nord-est, Aosta în nord-vest şi insula Sardinia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor