Opt soldaţi israelieni au fost ucişi în timp ce luptele continuă la Rafah

Tancurile israeliene în oraşul Rafah din Gaza, mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
16.06.2024

Opt soldaţi israelieni au fost ucişi sâmbătă în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat armata, în timp ce forţele au continuat să forţeze în interiorul şi în jurul oraşului Rafah din sudul ţării, iar loviturile au lovit mai multe zone din Gaza, ucigând cel puţin 19 palestinieni, potrivit Reuters.

Soldaţii, toţi membri ai unei unităţi de geniu de luptă, se aflau într-un transportor blindat lovit de o explozie care a detonat materialele de geniu transportate pe vehicul, aparent în contradicţie cu practicile standard, a declarat armata, precizând că incidentul, petrecut în zona Tel al-Sultan, în vestul oraşului Rafah, face obiectul unei anchete.

Aripa armată a grupării militante palestiniene Hamas a declarat că vehiculul a fost prins într-un câmp minat, ceea ce a declanşat explozia.

Tancurile israeliene au avansat în Tel al-Sultan şi obuze au lovit în zona de coastă, unde s-au refugiat mii de palestinieni, mulţi dintre ei strămutaţi deja de mai multe ori.

În ciuda presiunii internaţionale tot mai mari pentru o încetare a focului, un acord pentru oprirea luptelor pare încă îndepărtat, la mai bine de opt luni de la începutul războiului în octombrie, schimburile de focuri transfrontaliere aproape zilnice cu luptătorii miliţiei Hezbollah din sudul Libanului intensificându-se.

În loviturile aeriene israeliene asupra a două case din suburbiile oraşului Gaza, locuitorii au declarat că cel puţin 15 persoane au fost ucise. Alte patru persoane au fost ucise în atacuri separate în sudul ţării, au declarat medicii.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că forţele sale din Rafah, cel mai sudic oraş din Gaza, aproape de graniţa cu Egiptul, au capturat cantităţi mari de arme, atât la suprafaţă, cât şi ascunse în reţeaua extinsă de tuneluri construită de Hamas.

Aceasta a declarat că militanţii au lansat vineri cinci rachete din zona umanitară din centrul Gaza, dintre care două au căzut în zone deschise din Israel şi trei au căzut scurt în Gaza.

"Acesta este un nou exemplu al exploatării cinice a infrastructurii umanitare şi a populaţiei civile ca scuturi umane de către organizaţiile teroriste din Fâşia Gaza pentru atacurile lor teroriste", a declarat armata.

Proteste

Moartea soldaţilor ar putea complica situaţia politică cu care se confruntă premierul Benjamin Netanyahu, la o săptămână după ce fostul general Benny Gantz a părăsit guvernul, acuzându-l pe Netanyahu că nu are o strategie adecvată pentru Gaza.

Zeci de mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv în cadrul protestelor, devenite săptămânale, ale familiilor şi susţinătorilor ostaticilor încă deţinuţi de Hamas, cerând încheierea unui acord pentru a fi aduşi acasă.

Într-o declaraţie video difuzată sâmbătă târziu, Netanyahu a afirmat că nu există altă alternativă decât să se respecte obiectivele războiului pentru a învinge Hamas şi a aduce ostaticii înapoi.

Deşi sondajele arată un sprijin solid în rândul populaţiei israeliene pentru continuarea războiului împotriva Hamas, protestele subliniază diviziunile din societatea israeliană care s-au redeschis după o perioadă de unitate la începutul războiului.

Aripa armată a Jihadului Islamic, Brigăzile Al-Quds, a declarat sâmbătă că Israelul ar putea să-şi recupereze ostaticii din Gaza doar dacă va pune capăt războiului şi îşi va retrage forţele din enclavă.

Jihadul Islamic este un aliat mai mic al Hamas, care a condus un raid în sudul Israelului la 7 octombrie, în urma căruia au fost ucise 1.200 de persoane iar peste 250 au fost luate ostatice, potrivit bilanţurilor israeliene. Se crede că mai mult de 100 de ostatici ar fi rămas captivi în Gaza, deşi cel puţin 40 au fost declaraţi morţi în contumacie de către autorităţile israeliene.

De la armistiţiul de o săptămână din noiembrie, încercările repetate de a se ajunge la o încetare a focului au eşuat, Hamas insistând pentru o încetare definitivă a războiului şi o retragere totală a Israelului din Gaza. Netanyahu refuză să pună capăt războiului înainte ca Hamas să fie eradicată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor