Energy Summit 29+1 la Bucureşti: Ce spun activiştii anti-fracking din faţa Parlamentului

Astăzi are loc în capitală summitul pentru Energie 29+1 legat de preţurile şi costurile energiei în Europa, la care participă comisarul UE pentru Energie, Günther Oettinger, ministrul Energiei Răzvan Nicolescu, premierul Victor Ponta, Jerzy Buzek, fost preşedinte al Parlamentului European, Friedbert Pflüger, fost consilier al Angelei Merkel pe probleme de energie, mare lobby-ist pro-fracturare. În faţa Parlamentului a avut loc un protest al activiştilor de mediu care militează împotriva fracturării hidraulice.
Pichetare în faţa Parlamentului României împotriva fracturării hidraulice şi a gazelor de şist. (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
25.04.2014

Astăzi are loc în capitală summitul pentru Energie 29+1 legat de preţurile energiei în Europa, la care participă comisarul UE pentru Energie, Günther Oettinger, ministrul Energiei Răzvan Nicolescu, premierul Victor Ponta, Jerzy Buzek, fost preşedinte al Parlamentului European, Friedbert Pflüger, fost consilier al Angelei Merkel pe probleme de energie, mare lobby-ist pro-fracturare. În faţa Parlamentului a avut loc un protest al activiştilor de mediu care militează împotriva fracturării hidraulice. Epoch Times a vorbit cu doi dintre protestatari.

La întâlnirea reprezentanţilor celor mai mari 29 de companii din domeniul energetic din Europa accesul presei a fost interzis pentru „încurajarea unui dialog mai transparent şi direct între participanţi”. S-a invocat principiul Chatham House pentru a opri jurnaliştii să participe, dar acesta nu implică decât obligaţia de a nu cita sursa declaraţiilor, nu şi interzicerea prezenţei fizice şi a relatării despre eveniment. Ca urmare, numai despre transparenţă nu poate să fie vorba.

„Am protestat împotriva planului prezentat de reprezentanţii Poloniei, de creare a unei Uniuni Energetice în cadrul Uniunii Europene, ca alternativă la gazul rusesc, prin folosirea gazelor de şist şi a cărbunelui şi a gazului de şist importat din SUA. De asemenea, am vrut să transmitem politicienilor şi participanţilor la Summmit faptul că societatea civilă din România se împotriveşte tehnologiei fracturării hidraulice şi a exploatării hidrocarburilor neconvenţionale. Mai mult, strict legat de situaţia României, problema dependenţei energetice este cât se poate de falsă, vehiculată de politicienii vânduţi şi lobby-işti pentru a face gogoaşa gazelor de şist mai uşor de înghiţit de către populaţie. Însuşi ministrul energiei a declarat ieri într-un interviu că România produce îndeajuns de mult gaz încât să-şi satisfacă consumul intern. Statisticile Eurostat arată clar faptul că România produce 130% din necesarul intern, deci are producţie excedentară”, a explicat activista de mediu Maria Olteanu într-un interviu pentru Epoch Times. Ea a mai reamintit că „acelaşi lucru fusese afirmat, de mai multe ori, de către marii promotori ai gazelor de şist, Victor Ponta şi Traian Băsescu, în momente de rătăcire. Iar fostul ministru al Energiei declara anul trecut faptul că România produce energie cu care nu are ce face, neexistând capacităţi de stocare”.
Activista pentru mediu a mai arătat că pe 18 aprilie 2014, guvernul României a semnat un acord comercial cu Albania, prin care se angajează să livreze energie în valoare de 1 miliard de euro, fapt care întăreşte ideea că România este independentă energetic, din moment ce are capacitatea de a exporta.

Şi George Epurescu, preşedintele Asociaţiei România Fără Ei, a explicat într-un interviu acordat Epoch Times, că „la această întâlnire participă cele mai mari companii energetice din Europa, frack-işti importanţi consilieri pe energie neconvenţională din Europa şi pe agenda discuţiilor se va afla şi exploatarea gazelor de şist. Extrem de important este să demontăm minciunile care se propagă cu repeziciune şi anume acest mit al independenţei energetice. România este independentă. Datele Eurostat arată că ţara noastră produce mai mult decât consumă, şi are şi o rată de import. Prin urmare ne dăm seama că jumătate din gazul nostru nu se duce în consumul intern, ci se duce spre alte domenii şi zări”. În opinia sa, România are un gaz metan suficient de pur pentru a fi prelucrat de industrie ca materie primă pentru alte produse, iar gazul importat care se introduce în consum are o valoare calorică inferioară.

Epurescu a mai arătat că preţul gazului este echivalent cu preţul energiei electrice în România, iar marile companii au beneficiat de preţurile mici. „OMV Petrom beneficiază de asta şi ne vinde gazul la un preţ mai mare. Aceste companii au nevoie de şi mai mult profit, iar comisioanele sunt şi mai mari cu statul, cu băieţii care vor să exploateze aceste resurse”, a explicat activistul.

În privinţa gazelor de şist, el a subliniat că „metoda de exploatare este atât de scumpă, încât ea nu poate fi rentabilă decât dacă preţul creşte. Aceasta este o altă explicaţie – vor să exploateze gaze de şist, prin urmare trebuie să crească preţul, pentru că atunci când va fi extras din şist să fie viabil economic, altfel costurile sunt mai mari decât beneficiile”. Mai mult, gazul de şist astfel obţinut va fi exportat sau vândut României mai scump.

Referitor la redevenţele care vor fi stabilite anul acesta, Epurescu se aşteaptă ca acestea să rămână reduse. „Dacă ne uităm la Polonia unde redevenţele sunt de 60%, ne dăm seama că ce se întâmplă în România este o hoţie totală. Oricum guvernul nu va creşte redevenţa. Redevenţele sunt aproape nimic. Dacă în Marea Neagră se exploatează şi redevenţele sunt de 1%, asta e nimic – e doar pe hârtie”, explică el.

”Problema dependenţei energetice a României este cât se poate de falsă, vehiculată de politicienii vânduţi şi lobby-işti pentru a face gogoaşa gazelor de şist mai uşor de înghiţit de către populaţie”

Epurescu mai atrage atenţia că se foloseşte „sperietoarea Ucraina” şi argumentul scăderii dependenţei energetice de ruşi pentru promovarea exploatării gazelor de şist. „Ei au nevoie de nişte precedente pe care să le creeze pentru ca să-şi înfigă steagul adânc aici. Există multe controverse legate de gazele de şist pentru că ele nu sunt viabile economic, aşa cum arată economişti europeni şi americani. Se pune întrebarea care este câştigul din spatele acestor exploatări”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei România Fără Ei.

În opinia sa, summitul de astăzi „este legat de stabilirea preţurilor la energie, a împărţirii sferelor de influenţă în regiune, folosindu-se de sperietoarea Ucraina. Dincolo de război, partea economică uneşte SUA şi Rusia în acest moment. Rusia nu va închide niciodată robinetul pentru că va muri înecată în gaze şi ea are nevoie de cash, iar Europa are nevoie de gaze, dar pe termen scurt s-ar putea reorienta rapid către energii regenerabile dacă ar vrea”.

„Independenţa energetică a României despre care se tot vorbeşte este aşa... un termen emoţional. Problema noastră reală este securitatea energetică. Dacă noi spunem că vrem independenţă energetică şi apoi că vrem să devenim exportatori de gaz – exportând energie de un miliard de euro la albanezi, înseamnă că ne exportăm independenţa”, a concluzionat Epurescu, arătând că România ar putea uşor să vireze către energii regenerabile, pentru că are resurse de energie solară, eoliană şi hidro.

În legătură cu acţiunile de viitor ale activiştilor anti-fracking, Maria Olteanu a precizat că va avea loc un protest în data de 29 aprilie, cu ocazia Black Sea Oil and Gas Forum la Hotelul Marriot, între orele 16.00 şi 20.00. „Cu această ocazie se vor discuta prioritar teme legate de exploatarea gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale în regiunea riverană Mării Negre. După care ne vom întâlni cu oameni veniţi din toată ţara să petreacă 1 Mai altfel, la Pungeşti, unde, în ciuda protestelor care durează de peste o jumătate de an, Chevron va începe fracturarea hidraulică în câteva zile, într-un dispreţ suveran faţă de comunitate şi de întreaga Românie. În data de 4 sau 5 mai vom organiza o prezentare a situaţiilor privind fracturarea hidraulică în Austria şi Argentina, în prezenţa unor activişti din aceste ţări”, a mai spus activista de mediu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor