Chevron: În două - trei săptămâni demarăm explorarea gazelor de şist în România

Sondă
Sondă (Andrew Burton / Getty Images)

Directorul companiei americane Chevron pentru România, Tom Holst, a declarat marţi, pentru AFP, că „în două-trei săptămâni” vor fi demarate lucrările pentru explorarea gazelor de şist în România, mai exact la Pungeşti, unde localnicii şi activiştii pentru mediu protestează încă din luna octombrie a anului trecut.

Activităţile Chevron pentru explorarea gazelor de şist la Pungeşti chiar au fost întrerupte de mai multe ori de protestatari, care au denunţat exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, un procedeu de multe ori asociat cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor freatice şi a mediului etc.

Chevron a organizat marţi, la Pungeşti, "Ziua porţilor deschise" pentru jurnalişti, aceştia vizitând locul unde ar urma sa fie forat primul puţ de explorare a gazelor de şist din România. Mai mulţi protestatari, care îşi exprimau nemulţumirea faţă de activităţile companiei, au lovit cu ouă şi pietre autocarul cu jurnaliştii care veneau să viziteze perimetrul deţinut de compania Chevron.

„Ne aşteptăm ca explorările la Pungeşti să înceapă în două-trei săptămâni”, a declarat directorul Chevron pentru România, adăugând că vor fi respectate toate normele de mediu.

„Nu vom utiliza fracturarea hidraulică pentru explorare”, a subliniat Tom Holst, prezent la Pungeşti.

Acesta a precizat că orice decizie referitoare la o eventuală extragere prin intermediul metodei de fracturare hidraulică nu va fi luată decât peste trei sau cinci ani.

Compania americană Chevron a obţinut luni, de la Consiliul Judeţean Vaslui, autorizaţia de amplasare a sondei de explorare şi exploatare a gazelor de şist şi la Puieşti, astfel că Chevron deschide oficial cel de al doilea front din Vaslui, la doar 25 de km de Bârlad, în coasta Barajului „Cuibul Vulturilor”, de unde se alimentează municipiul Bârlad cu apă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie