Chevron instalează sonda la Pungeşti - miting de solidaritate la Bucureşti

Meeting de susţinere pentru Pungeşti, 18.03.2014, Bucureşti.
Meeting de susţinere pentru Pungeşti, 18.03.2014, Bucureşti. (Eugen Horoiu/ Epoch Times)

Material video în pagina originală a articolului pe Epoch Times România.

Marţi, în jurul orelor 18.00, activişti din Bucureşti s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de situaţia din Pungeşti, ajunsă din nou în atenţia publicului.

Deşi pungeştenii şi-au exprimat clar şi prin toate căile legale dezaprobarea faţă de instalarea unei sonde de fracturare hidraulică pe teritoriul satului lor, au fost ignoraţi de autorităţi şi s-a ajuns deja în faza instalării sondei respective.

La adăpostul nopţii, camioane cu gabarit mare au adus la începutul săptămânii piese ale sondei pe teritoriul concesionat ilegal de către primarul satului companiei Chevron. Sătenii au încercat să oprească înaintarea acestora, inclusiv aruncând cu pietre. Ticu Pâslaru, unul dintre liderii protestelor din Pungeşti a fost în pericol de a fi călcat de un astfel de camion, pe care încerca să-l oprească blocând şoseaua.

Efectivele numeroase de jandarmi, devenite deja o obişnuinţă, erau prezente şi apărau interesele companiei americane, nu ale românilor. S-au întocmit deja dosare de urmărire penală întemeiate pe plângerile şoferilor de camion.

Toate acestea au trezit nemulţumirea activiştilor bucureşteni care avertizează că instalarea unei sonde la Pungeşti va crea un precedent pentru instalarea multor altora şi că în scurt timp nimeni nu va mai fi în siguranţă, din moment ce majoritatea teritoriilor ţării sunt concesionate companiilor străine pentru exploatarea gazelor de şist. Iar aici nu este vorba de Chevron, sau de SUA, existând peste 10 firme care au concesionat.

Sunt deja documentate efectele negative asupra mediului pe care le produce fracturarea hidraulică, unul dintre cele mai grave fiind otrăvirea apei, fapt pentru care multe ţări vestice au interzis exploatarea prin această metodă.