Marş paşnic anti-fracturare la Pungeşti

Experimentul Pungeşti
Experimentul Pungeşti (stopfracturare.ro)

În jur de 200 de persoane au protestat sâmbătă, la Pungeşti, împotriva exploatării gazelor de şist. În ajunul Zilei Naţionale de Protest Împotriva Fracturării Hidraulice, localnici şi activişti din ţară, s-au strâns în centrul satului Armăşoaia şi înarmaţi cu steaguri şi pancarte, au pornit în marş înspre zona suprafeţei concesionate de Chevron.

Protestatarii şi-au strigat nemulţumirea la adresa Guvernului şi a companiei americane, spunându-le inclusiv jandarmilor faptul că apără nedreptatea şi pe agresorii pământului românesc, informează vrn.ro. "România, ţara noastă şi apa noastră, niciodată Chevron nu o să o otrăvească", "Victor Ponta nu uita, ţara asta nu-i a ta" şi "Afară, afară, cu trădătorii din ţară", au fost scandările care au răsunat la Pungeşti.

Pungeştenii şi-au exprimat şi nemulţumirea împotriva ultimei iniţaitive a companiei gazifere, anunţate de primar, şi anume sigilarea fântânilor din localitate, sub pretextul că protestatarii şi ONG-iştii ar plănui să otrăvească apa pentru a da vina pe Chevron.

"De ce vor să ne sigileze fântânile noastre? De ce domnul primar şi Chevronul vor să ne ia apa noastră?”, au strigat protestatarii.

În ciuda nemulţumirii care mocneşte în zonă din octombrie 2013, când jandarmii au spulberat primul lanţ uman al sătenilor, pentru a face loc utilajelor Chevron, protestul a fost paşnic. Două persoane, supărate pe indiferenţa companiei americane, care continuă lucrul la amplasarea sondei de explorare a gazelor ignorând suveran opoziţia pungeştenilor, au vrut să treacă de limită, însă au fost opriţi la timp, inclusiv de ceilalţi protestatari, pentru a nu le oferi autorităţilor pretexte pentru opresiuni şi îngrădiri ulterioare ale protestelor.

Astăzi, în Bucureşti şi în zeci de oraşe din toată ţara şi străinătate, vor avea loc proteste şi manifestări împotriva fracturării hidraulice. În jur de 100 de ONG-uri participă la organizarea Zilei Naţionale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice, iar organizatorii speră să scoată în stradă cât mai mulţi români, care să protesteze împotriva distrugerii apelor, pământului şi aerului acestei ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne