Chevron şi Guvernul actionaţi în instanţă la Curtea de Apel Bucureşti [video]
alte articole
Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat miercuri o acţiune împotriva Guvernului României, a Ministerului Mediului şi a companiei Chevron, prin care se cere suspendarea activităţilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist la Pungeşti.
Acţiunea a fost depusă de avocatul Valentin Achimoiu, în numele unuia dintre localnicii din Pungeşti, Costică Spiridon, în numele Simonei Niculescu, cea care a cerut Tribunalului Vaslui ridicarea interdicţiilor de circulaţie impuse de poliţie la Pungeşti, cât şi în numele asociaţie de mediu pe care o reprezintă, "România Verde 2007". Reamintim că dl Costică Spiridon, fost primar al localităţii Pungeşti, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat şi spitalizat în data de 16 octombrie 2013, după ce a fost agresat de jandarmi în timpul spulberării primului lanţ uman făcut de pungeşteni.
Pe lângă sistarea lucrărilor Chevron, semnatarii acţiunii cer desecretizarea acordurilor încheiate între statul român şi compania gaziferă. Având în vedere că explorarea propriu-zisă de la Pungeşti urmează să înceapă (oficial) în două-trei săptămâni, sonda companiei americane fiind instalată deja, în acţiune se solicită şi o ordonanţa preşedinţială, prin care lucrările să fie sistate, până la judecarea cauzei pe fond.
Într-un interviu ce poate fi urmărit pe pagina Epoch Times, Achimoiu a explicat motivaţiile de natură juridică, civică şi etică ce au stat la baza întocmirii acestei acţiuni precum şi argumentele pe care se bazează în instanţă, precum dreptul cetăţenilor ţării la viaţa şi la un mediu curat.
În demersul său, avocatul se bazează şi pe jurisprudenţa internaţională şi speră ca magistraţii români vor lua în considerare faptul că magistraţii din Franţa şi din Pennsylvania - zona în care se exploatează gaze de şist de aproximativ 10 ani - au emis decizii prin care au interzis astfel de lucrări, având în vedere că prezintă un pericol pentru mediu a cărui gravitate este încă necuantificabilă. În Arizona, de exemplu, consecinţe ale exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică au fost raportate la 1000 de kilometri de sonde, a explicat Valentin Achimoiu.
Reamintim că Pungeştiul este localitatea unde Chevron a ridicat prima sondă pentru explorarea gazelor de şist, sub paza jandarmilor, în ciuda protestelor susţinute ale localnicilor şi activiştilor de mediu. Organizaţii de notorietate internaţională precum APADOR-CH şi FRIENDS OF EARTH (FOE) au documentat, în urma vizitelor la Pungeşti, grave încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la liberă circulaţie, dreptul la un mediu curat, dreptul al proprietate etc. Au fost documentate şi agresiuni împotriva unor cetăţeni din Pungeşti, printre care Costică Spiridon, unul dintre semnatarii acţiuni depuse la CAB.
Mai multe informaţii despre pericolul asociat fracturării hidraulice, încălcarea drepturilor omului la Pungeşti puteţi afla urmărind interviul Achimoiu, pe pagina Epoch Times.