Emil Constantinescu: Este important să condamnăm ideologia comunistă, nu doar crimele acestui regim

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat vineri că, în cadrul Congresului Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului din Europa de Est, se va adopta o rezoluţie prin care se va cere Parlamentului European să condamne ideologia comunistă, nu doar a crimelor acestui regim, scrie Hotnews.
Fostul preşedinte roman,  Emil Constantinescu(arhiva) (RAMON CAVALLO / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
22.08.2014

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat vineri că, în cadrul Congresului Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului din Europa de Est, se va adopta o rezoluţie prin care se va cere Parlamentului European să condamne ideologia comunistă, nu doar a crimelor acestui regim, scrie Hotnews.

Congresul, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Palatul Parlamentului, marchează 25 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, comemorând totodată victimele represiunii sistemului totalitar şi amintind de rezistenţa împotriva dictaturii. Evenimentul este organizat de Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu, în cadrul acestuia participând delegaţi din Germania, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, alături de figuri reprezentative ale rezistenţei anticomuniste.

"Vrem să obţinem o declaraţie la Bucureşti prin care parlamentarii români să impună condamnarea nu numai a crimelor comunismului, ci şi a ideologiei comuniste. Acest lucru este foarte important să condamnăm şi ideologia comunistă", a declarat Emil Constantinescu pentru Mediafax.

Rezoluţia congresului, urmează să fie adoptată pe 23 august, Ziua europeană a victimelor totalitarismului, şi va fi ulterior trimisă Parlamentul European.

Întrebat de ce atunci când a servit ca preşedinte nu au fost aduşi în faţa instanţei torţionarii din fostele penitenciare comuniste, fostul şef de stat a replicat că nu această problemă era importantă.

"După cum spunea Corneliu Coposu, important este ca noi, acum, să ne vedem visul nostru cu ochii: democratizarea României, integrarea României în NATO, şi după aceea vom rezolva problemele noastre. Acesta a fost mandatul şi dorinţa lor, a foştilor deţinuţi politici", a precizat acesta.

Ales datorită unui val imens de simpatie pentru liderul ţărănist Corneliu Coposu, care a făcut ani de temniţă grea, inclusiv 8 de izolare, Emil Constantinescu a promis că dacă va fi ales va organiza un referendum pentru restaurarea monarhiei, abolită la presiunile guvernului ilegitim al lui Petru Groza.

Cu toate acestea referendumul pro-monarhie s-a dovedit încă una dintre promisiunile cu care clasa politică şi-a înşelat, de-a lungul anilor, electoratul.

Constantinescu a explicat că, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, a fost preocupat să creeze instituţii, precum Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi legi, precum cea a recuperării averilor confiscate de comunişti. Totodată, Constantinescu a evidenţiat că, în timpul mandatului său, foştii deţinuţi politici au fost promovaţi în funcţii de conducere.

"În 1996 s-a întâmplat o schimbare radicală. Preşedinte al Camerei Deputaţilor a devenit un fost deţinut politic, Ion Diaconescu, preşedintele Senatului, un alt fost deţinut politic, Ionescu Quintus. L-am numit ministru al Informaţiilor pe Sorin Botez, fost torturat, deţinut politic torturat la Aiud. Când s-a înfiinţat Avocatul Poporului, l-am numit pe Paul Mitroi, fost deţinut politic pentru revolta studenţilor din 1956 şi inclusiv comisiile de supraveghere ale SRI şi SIE au fost conduse de foşti deţinuţi politici", a mai spus Constantinescu.

La congres a fost analizată evoluţia procesului de condamnare a comunismului la nivel european, plecând de la Declaraţia de la Praga iniţiată de Václav Havel în 2008, Rezoluţia PE asupra conştiinţei europene şi totalitarismului din 2009, Declaraţia de la Vilnius din 2009, până la Platforma memoriei europene şi a conştiinţei din 2011, adoptată la iniţiativa preşedinţiei poloneze a UE.

"Aş vrea să va spun că România nu se află în coada acestui proces. România, prin legile şi instituţiile create, şi amintesc numai CNSAS, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se află în planul cel mai avansat european şi mondial", a mai precizat fostul preşedinte, optimist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor