Antonescu: Mila faţă de torţionari este o crimă
alte articole
În contextul în care torţionarul Ion Ficior a fost trimis în judecată, luni, sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, a ţinut să evidenţieze, luni seară, la Realitatea TV, că sentimentul de milă faţă de torţionari nu este altceva decât "o crimă".
"Mila faţă de torţionari este o crimă. Pentru că mila faţă de 1,2 3 supravieţuitori bătrânei care azi par persoane neputincioase, hăituite de procurori, istorici şi jurnalişti e o falsă milă, una ipocrită, ignorantă, una care împiedică durerea faţă de victimele adevărate", a susţinut Crin Antonescu.
În opinia liderului liberal, de-a lungul timpului, nu s-a putut face dreptate pe deplin în această direcţie. "A existat o reacţie de muşamalizare, de acoperire", a menţionat Antonescu.
Fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, torţionarul Ion Ficior, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava.
Din cauza condiţiilor inumane din Colonia de muncă Periprava (foame, frig, bătăi zilnice, lipsa condiţiilor elementare de trai, neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi) şi a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar şi pentru muncitorii de profesie, numărul deceselor era foarte mare, fiind înregistrate 103 decese în perioada 1958 şi 1963, când la conducerea unităţii a fost Ioan Ficior.
"Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au arătat procurorii.
Deţinuţii de la Colonia Periprava erau puşi să muncească în condiţii extrem de grele, indiferent dacă erau inapţi sau bolnavi şi nu erau echipaţi corespunzător pentru muncile efectuate, deşi erau obligaţi să suporte condiţii meteorologice extreme. Aceştia erau obligaţi să depăşească norma de muncă cu orice preţ şi erau pedepsiţi crunt pentru nesupunere.