Un fost spion comunist, pe cale să îşi deschidă propriul punct de frontieră la Tuzla

Fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe de pe vremea comunismului Dorin Ivaşcu a reuşit, fără mare tam-tam, să strecoare pe ordinea de zi a Guvernului Ponta un proiect de lege privind deschiderea unui punct de frontieră privat la Tuzla, unde deţine şi un aeroport privat preluat de la Aviaţia Utilitară Română în 1998.
. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
24.07.2014

Fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe şi director al TAROM de pe vremea comunismului, Dorin Ivaşcu, a reuşit, fără mare tam-tam, să strecoare pe ordinea de zi a Guvernului Ponta un proiect de lege privind deschiderea unui punct de frontieră privat la Tuzla, unde deţine şi un aeroport privat, relatează m.ziuanews.ro.

După ce a căzut regimul comunist, Dorin Ivaşcu a fondat LAR (Liniile Aeriene Române), prima companie aeriană privată din ţară care opera iniţial aeronavele lui Ceauşescu şi ale serviciilor de securitate din subordine. În 1998, a făcut un parteneriat cu Regional Air Services din Tanzania şi a preluat Aeroportul Tuzla de la Aviaţia Utilitară Română.

Deşi aerodromul Tuzla are doar două piste înierbate şi pe deasupra este situat în mijlocul câmpului, conducerea companiei vrea certificarea acestuia ca Aeroport Internaţional de mărfuri şi pasageri, aici incluzând şi un punct de trecere a frontierei. Printr-o lege iniţiată în 2012, Ivaşcu, care fusese acuzat în scandalul „Ţigareta 2”, din 1997, de trafic de armament către ţări africane, vrea să-şi deschidă punct vamal la doar 150 km distanţă de conflictul din Ucraina.

Potrivit VoxPublica, Ministerul Transporturilor a aprobat printr-un ordin de ministru certificarea ca aeroport deschis traficului aerian internaţional a Aeroportului Tuzla, în 10 septembrie 2013. Astfel că pe aerodromul Tuzla pot fi efectuate toate tipurile de operaţiuni de aviaţie civilă prevăzute de Codul aerian civil: aviaţie generală, lucru aerian, transport aerian public.

Proiectul prin care Ivaşcu (care este şi patronul companiei Romanian Airport Services (RAS), ce se ocupă de manevrarea bagajelor pe toate aeroporturile din România) vrea să-şi facă un punct vamal privat fix, fusese refuzat de toţi miniştrii care au condus Transporturile până în prezent, însă a găsit acum înţelegere din partea actualului şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Ioan Buda. Acest lucru a fost permis în ciuda faptului că la doar 50 km distanţă se află Aeroportul "Mihail Kogălniceanu", un punct vamal serios.

„Suspiciunile noastre au fost trezite în primul rând de rapiditatea şi lipsa totală de transparenţă prin care s-a propus această lege în toamna anului 2012. Nu a avut loc nicio dezbatere publică. Chiar mai grav ni se pare faptul că iniţiatorii acestei legi doresc să evite prenotificarea Comisiei Europene. În proiectul de Hotărâre de Guvern nu se aminteşte nimic de notificarea partenerilor europeni, ceea ce înseamnă că nici nu vor fi notificaţi, deşi această notificare este obligatorie conform prevederilor art. 34 din Regulamentul EC nr. 562/2006 al Parlamentului European”, reiese dintr-o scrisoare a unui ONG citată de jurnalistul Stelian Negrea.

Jurnalistul se declară indignat că după 25 de ani, securistul Dorin Ivaşcu poate să-şi creeze un imperiu, care nu numai că deţine monopolul pe operaţiunile de handling pe toate aeroporturile din România, dar care pune presiune pe diferite guverne pentru a-şi face un punct vamal de trecere a frontierei la aeroportul lui din Tuzla.

„De altfel, cea mai mare înţelegere Dorin Ivaşcu a găsit-o la MAI şi la structurile din subordine, cum este şi IGPF, instituţii care, culmea, ar trebui să aibă grijă de frontierele noastre şi ale UE, că doar suntem la graniţa de est a UE, unde este şi un conflict la mai puţin de 150 de kilometri. N-a contat nici că, la mai puţin de 50 de kilometri de Tuzla e Aeroportul 'Mihail Kogălniceanu', care are toate acareturile puse la punct, inclusiv un punct vamal de trecere a frontierei serios şi nu unul ambulant, nici faptul că România a investit peste 600 milioane euro pentru securizarea graniţelor. Interesele comerciale ale fostului securist din comunism transformat acum în onest biznismen capitalist au primat şi într-o primă etapă un secretar de stat de prin Transporturi îşi pune semnatura pe un ordin de ministru care transformă într-o primă instanţă aeroportul de la Tuzla în aeroport internaţional.

De aici până la manevra dubioasă prin care actualul şef la IGPF i-a dat voie lui Dorin Ivaşcu să-şi facă un punct vamal de trecere a frontierei la Tuzla n-a mai fost decât un singur pas: pe nesimţite printr-o decizie, care nu se ştie nici acum ce fel de hram poartă şi nici când a fost emisă, i-a îndeplinit visul fostului securist devenit capitalist care, printre altele, vă controlează bagajele când plecaţi sau veniţi cu avionul din ţară”, a evidenţiat Stelian Negrea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor