Principesa Margareta, despre comunism: Destrămarea democraţiei a însemnat şi dispariţia Senatului, pentru patru decenii [video]

Principesa Margareta
Principesa Margareta (Epoch Times România)

Materialul video pe pagina originală Epoch Times România

Prezentă marţi la şedinţa solemnă de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, principesa Margareta a ţinut un discurs în care a vorbit despre modul în care „Coroana şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate”, amintind şi de instaurarea comunismului care a dus la destrămarea democraţiei şi dispariţia Senatului timp de patru decenii.

„Coroana şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate. Este o onoare să îl pot reprezenta pe Majestatea Sa Regele Mihai, tatăl meu, la această sărbătoare a naţiunii. Senatul a fost construit, acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simţului datoriei şi a patriotismului. Instituţia a fost creată de strămoşii noştri pentru a asigura libertăţi publice şi pentru a aduce echilibru şi moderaţie. Camera Superioară a Parlamentului este o instituţie a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaţilor, supremul garant al democraţiei şi libertăţilor noastre de mâine. Senatul este expresia identităţii naţionale şi a devenirii noastre statale”, a precizat principesa în debutul discursului său.

Principesa Margareta a amintit mai multe momente din istoria Senatului, printre care şi impunerea guvernului comunist în 1945, care a adus eliminarea Camerei Superioare, ce era o piedică în calea instaurării dictaturii.

„Destrămarea democraţiei a însemnat şi dispariţia Senatului, pentru patru decenii. El a fost reînfiinţat în anul 1990 şi a contribuit fundamental la dezvoltarea democraţiei româneşti. Senatul a condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 şi septembrie 1991. El a fost locul unde reprezentanţii opoziţiei au exprimat puncte de vedere, asigurând un sistem de control al actelor puterii”, a adăugat principesa.

În ultimul deceniu, Familia Regală a fost prezentă de patru ori la şedinţele Camerelor reunite ale Parlamentului. Pentru bunul mers al ţării noastre în viitor, alături de marea familie europeană şi euro-atlantică, principesa Margareta a subliniat că domnia legii are nevoie să stea deasupra conjuncturilor.

„Acum o sută patruzeci şi cinci de ani, Regele Carol I, strămoşul meu, a rostit în Mesajul Tronului o frază pe care doresc să o reamintesc: "Europa ne poartă astăzi un viu interes. Să ne unim dară cu toţii, spre a dovedi că suntem un popor demn de această bunăvoinţă". Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a precizat în încheierea discursului său Principesa Margareta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne