Principesa Margareta, despre comunism: Destrămarea democraţiei a însemnat şi dispariţia Senatului, pentru patru decenii [video]

Principesa Margareta
Principesa Margareta (Epoch Times România)

Materialul video pe pagina originală Epoch Times România

Prezentă marţi la şedinţa solemnă de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, principesa Margareta a ţinut un discurs în care a vorbit despre modul în care „Coroana şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate”, amintind şi de instaurarea comunismului care a dus la destrămarea democraţiei şi dispariţia Senatului timp de patru decenii.

„Coroana şi Senatul României au stat alături timp de aproape un secol şi jumătate. Este o onoare să îl pot reprezenta pe Majestatea Sa Regele Mihai, tatăl meu, la această sărbătoare a naţiunii. Senatul a fost construit, acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simţului datoriei şi a patriotismului. Instituţia a fost creată de strămoşii noştri pentru a asigura libertăţi publice şi pentru a aduce echilibru şi moderaţie. Camera Superioară a Parlamentului este o instituţie a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaţilor, supremul garant al democraţiei şi libertăţilor noastre de mâine. Senatul este expresia identităţii naţionale şi a devenirii noastre statale”, a precizat principesa în debutul discursului său.

Principesa Margareta a amintit mai multe momente din istoria Senatului, printre care şi impunerea guvernului comunist în 1945, care a adus eliminarea Camerei Superioare, ce era o piedică în calea instaurării dictaturii.

„Destrămarea democraţiei a însemnat şi dispariţia Senatului, pentru patru decenii. El a fost reînfiinţat în anul 1990 şi a contribuit fundamental la dezvoltarea democraţiei româneşti. Senatul a condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 şi septembrie 1991. El a fost locul unde reprezentanţii opoziţiei au exprimat puncte de vedere, asigurând un sistem de control al actelor puterii”, a adăugat principesa.

În ultimul deceniu, Familia Regală a fost prezentă de patru ori la şedinţele Camerelor reunite ale Parlamentului. Pentru bunul mers al ţării noastre în viitor, alături de marea familie europeană şi euro-atlantică, principesa Margareta a subliniat că domnia legii are nevoie să stea deasupra conjuncturilor.

„Acum o sută patruzeci şi cinci de ani, Regele Carol I, strămoşul meu, a rostit în Mesajul Tronului o frază pe care doresc să o reamintesc: "Europa ne poartă astăzi un viu interes. Să ne unim dară cu toţii, spre a dovedi că suntem un popor demn de această bunăvoinţă". Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a precizat în încheierea discursului său Principesa Margareta.