Macovei despre victimele comunismului: "Noi avem, ca naţiune, datoria de a nu uita"
alte articole
Comentând trimiterea în judecată a doi dintre cei mai cruzi torţionari, Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii comuniste din Râmnicu Sărat, şi Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, europarlamentarul Monica Macovei a remarcat miercuri, pe blogul personal, că începe să se facă dreptate pentru victimele regimului comunist.
Cazurile lui Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior sunt primele în care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trimite în judecată persoane pentru comiterea unor infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu activitatea lor din perioada comunistă, a explicat Macovei, adăugând că acest lucru a fost posibil datorită Legii 27/2012 pe care a scris-o şi care a fost adoptată în martie 2012.
Modificând Codul penal, această lege prevede ca infracţiunile contra umanităţii, de genocid şi de război, să nu se prescrie, indiferent de data la care au fost comise.
„Am scris această lege cu gândul la suferinţele românilor închişi, umiliţi, înfometaţi, terorizaţi şi torturaţi de un regim criminal, fără niciun Dumnezeu. Penitenciarul Râmnicu Sărat şi colonia de muncă de la Periprava, pe care Vişinescu şi Ficior le-au condus, stau mărturie pentru atrocităţile regimului comunist. Unele victime au avut puterea de a-i ierta pe torţionarii comunişti. Noi avem, ca naţiune, datoria de a nu uita, de a face dreptate pentru victime şi de a clarifica istoria acum, prin acte de justiţie prompte şi drepte”, a subliniat Monica Macovei.
Fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, torţionarul Ion Ficior a fost trimis în judecată, luni, de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii. Acesta a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar, datorită căruia 103 deţinuţii politici şi-au pierdut viaţa.
Fostul comandant al închisorii comuniste din Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a condus închisoarea Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. Vişinescu este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.
Acesta a fost trimis în judecată, la 18 august, de Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, fiind acuzat că este responsabil de moartea mai multor deţinuţi politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat, între anii 1956-1963. Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar "extrem de crud" şi lipsit de omenie, care avea plăcerea de a teroriza.