Primul turneu al orchestrei simfonice Shen Yun în Asia, aşteptat cu emoţie (video)

În acelaşi spirit al spectacolelor de dans artistic prezentate de Sen Yun, orchestra simfonică a companiei aduce şi ea în actualitate teme despre virtute şi curaj, inspirate din numeroasele legende ale culturii tradiţionale chinezeşti.

Orchestra Simfonică Shen Yun Performing Arts în Boston
Orchestra Simfonică Shen Yun Performing Arts în Boston (shenyunperformingarts.org)

Misiunea de a armoniza muzica Orientului cu cea a Occidentului este una descurajatoare. Pe parcursul istoriei, mulţi oameni au încercat, însă, au dat greş. Frecvenţele notelor muzicale interpretate prin intermediul instrumentelor chinezeşti diferă faţă de cele ale instrumentelor din Occident, fiind aproape imposibilă îmbinarea celor două tipuri distincte de sunete la nivel de ansamblu.

Cu toate acestea, Orchestra Simfonică Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, a reuşit, încă din anul 2006, să unească instrumentele occidentale cu cele orientale pentru a prezenta publicului o muzică total deosebită.

În acest an va începe primul său turneu în Asia, cu 18 spectacole în Japonia şi Taiwan, începând din 15 septembrie până în 3 octombrie. Biletele au fost puse în vânzare la 1 iulie şi aceasta este o veste excelentă pentru fanii Shen Yun, care de ani de zile aşteaptă un tur de agest gen.

Televiziunea New Tang Dynasty (NTDTV) din Hong Kong a transmis, de asemenea, o invitaţie Orchestrei Simfonice Shen Yun Performing Arts pentru ca în luna octombrie, să prezinte spectacole în Hong Kong.

O sonoritate cu totul nouă

Nu există orchestre precum Shen Yun. Ca trăsătură distinctă, aceasta este unica orchestră din lume care combină instrumentele clasice occidentale cu cele chinezeşti. Alături de principalele elemente simfonice clasice – cum ar fi alămurile, instrumentele de suflat, cele cu corzi şi percuţia – Shen Yun încorporează şi instrumente antice chinezeşti, precum vioara cu două corzi numită erhu şi instrumentul numit pipa, la care se cântă pizzicato.

Ambele instrumente menţionate au rădăcini profunde în cultura tradiţională chineză. Se crede că erhu are o istorie de peste 4.000 de ani, pe când pipa este adesea reprezentată în frescele budiste din peşteri ca un instrument divin, la care cântă fecioarele celeste.

În compoziţiile Shen Yun, complet originale, instrumentele chinezeşti generează o atmosferă şi nuanţe distinctive în interpretarea melodiilor. În acelaşi timp, instrumentele occidentale evocă precizia şi grandoarea orchestrelor simfonice clasice.

Primul turneu al orchestrei în Asia

Zhu Changmin, managerul sucursalei NTDTV din Hong Kong a declarat că, atunci când biletele pentru concertele Orchestrei Simfonice Shen Yun Performing Arts au fost puse în vânzare la 1 iulie în Taiwan, cererea de bilete a început să crească vertiginos. Pentru mai mult de jumătate din numărul biletelor spectacolelor din estul Taiwan-ului s-a comandă înainte de a fi puse în vânzare.

Zhu consideră că turneul Shen Yun va fi cu siguranţă un mare eveniment pentru persoanele din Hong Kong. "Ştim cu toţii că Hong Kong este un loc special unde converg culturile chineze şi occidentale. Caracteristicile orchestrei Shen Yun accentuează frumuseţea instrumentelor antice chinezeşti pe fondul grandorii unei orchestre simfonice occidentale".

Orchestra Simfonică Shen Yun a interpretat în teatre de renume mondial, printre care Carnegie Hall din New York, War Memorial Opera House din San Francisco, Teatrul Dolby din Los Angeles, Royal Festival Hall din Londra şi Teatrul din Viena.

Concertul Shen Yun cuprinde în cea mai mare parte compoziţii originale, dar interpretează şi capodopere clasice ale unor compozitori celebri, cum ar fi Beethoven, Ceaikovski, Rimski-Korsakov şi alţii. Mulţi muzicieni celebri au fost profund impresionaţi de înalta calitate a spectacolului.

Kerry Stratton, director al Orchestrei Simfonice din Toronto, a declarat că dirijorul Milen Nacev se confruntă cu provocarea de a echilibra cele două tipuri de instrumente, având grijă ca cele occidentale să le acopere pe cele orientale. "Ele (instrumentele tradiţionale chineze) sunt instrumente foarte subtile care nu ar trebui să fie intercalate. Dar această problemă de echilibru a fost bine rezolvată. Combinarea sunetului foarte antic, cu cel foarte modern, adică, cu sunetul orchestral occidental, este o provocare pe care au îndeplinit-o, au făcut-o foarte bine ", a spus el.

Ca şi în cazul dansului Shen Yun, Orchestra Simfonică nu reprezintă numai o experienţă pentru simţuri – ea este totodată o încântare pentru suflet. Repertoriul porneşte de la cele cinci milenii de civilizaţie, readucând în actualitate teme despre virtute şi curaj, găsindu-şi inspiraţia în numeroase legende, regiuni şi popoare.

Shen Yun excelează în readucerea la viaţă a temelor şi melodiilor din timpuri străvechi precum şi în prezentarea lor într-o manieră fără precedent.