Pe surse: şeful statului chinez, Xi Jinping, ar plănui desfiinţarea Politburo şi alegeri prezidenţiale

Şeful statului, Xi Jinping, vrea să desfiinţeze Comitetul Permanent al Biroului Politic şi să reorganizeze vârful Partidului Comunist organizând alegeri prezidenţiale directe. Anunţul poate genera un seism politic la vârful Chinei.
Yiyuan Zhou şi Rosemarie Frühauf
15.05.2016

alte articole

Preşedintele chinez Xi Jinping. (Captură Foto)
Yiyuan Zhou şi Rosemarie Frühauf
15.05.2016

În fiecare vară, în staţiunea Beidaihe are loc câte o conferinţă a conducerii Partidului Comunist care stabileşte directivele politice pentru următorul an, inclusiv modificările de personal. Întâlnirea este ultrasecretă şi ar putea fi numită ”Conferinţa Bilderberg a Chinei”.

Conform Asia Week, ar fi vorba de modificările de personal care vor fi făcute la cea de-a 19-a Sesiune a Partidului din 2017. Este vorba de planuri care se fac cu un an înainte. Sesiunea Partidului are loc o dată la 5 ani, în toamnă, iar la ultima sesiune, Xi Jinping a devenit lider de stat şi de Partid. Xi Jinping mai poate guverna în următorii 5 ani după 2017, iar la următoarea conferinţă va trebui să-şi desemneze urmaşul, conform tradiţiei implementate de Deng Xiaoping.

Dar în Comitetul Permanent al Biroului Politic, considerat consiliul celor mai puternici 7 oameni din China, ar putea surveni schimbări uriaşe.

Este posibilă chiar desfiinţarea consiliului de şapte cei mai puternici oameni din China,conform unor surse din interior. Acestea afirmă că în guvernul Chinei circulă un apel la reformă iniţiat de Xi Jinping, centrat pe următoarele întrebări:

1. Mai este Comitetul Permanent o necesitate absolută?

2. Ar trebui să se schimbe regula internă de pensionare?

3. În ce mod ar trebui desemnaţi urmaşii conducătorilor Partidului Comunist? (Sau se va proceda în continuare ca până acum?)

Conform revistei, Comitetul Permanent ar acţiona în momentul de faţă în mod redundant şi ar avea efecte mai mult negative decât pozitive. Din acest motiv, conducerea Partidului Comunist ar fi organizat deja "studii" referitoare la unele schimbări radicale. Acestea au picat în sarcina unor trei instituţii: Unitatea Centrală a Partidului Comunist dn Beijing, Centrul de Cercetări al Regimului Central şi Institutul de Cercetare pentru Reforma Politică.

La sfârşitul lui aprilie, în media chineză din străinătate se vorbea deja de faptul că la Sesiunea Partidului din 2017 Xi nu are de gând să-şi desemneze urmaşul, aşa cum era aşteptat.

“În locul numirii, alegerile prezidenţiale ar putea avea loc alegeri populare”, susţine Luo Yu, fiul unui fost general al Partidului Comunist, care a întemeiat împreună cu Mao Republica Populară. După părerea acestuia, este foarte posibil ca la Sesiunea din 2017 sau ulterior Xi Jinping să schimbe întregul sistem de guvernare, dacă are suficientă putere.

Yang Luxun, politolog din Shanghai, consideră surprizele ca fiind posibile: ”China este deja la cotitură. Totul depinde acum de cea de-a 19-a Sesiune a Partidului Comunist. Dacă Xi reuşeşte să impună acolo modalităţi de procedură radical diferite, atunci în China vor avea loc mari schimbări”, spune Yang.

Renumitul istoric, în acelaşi timp sursă din interiorul Partidului Comunist spunea de curând într-un interviu: ”Un punct este esenţial pentru Xi Jinping: dacă tinde spre o soluţie neobişnuită în 2017, trebuie ca mai înainte să-i înlăture pe Jiang Zemin, Zeng Qinghong şi banda acestora.”

Fostul şef al Partidului Comunist Jiang Zemin şi acoliţii acestuia, organizaţi într-o reţea obscură de putere numită banda de la Shanghai, sunt duşmanii (au organizat cel puţin două încercări de lovitură de stat) ai lui Xi Jinping şi acţionează ca frâne în calea reformelor, acolo unde o pot face.

Xin mai este de părere că în condiţiile în care peste 200 000 de chinezi din China l-au denunţat pe Jiang Zemin pentru genocid şi crime împotriva umanităţii, există suficiente motive ca Xi Jinping să-l aducă pe fostul şef de stat înaintea justiţiei.

Jiang Zemin, împreună cu Lou Gan, mâna sa dreaptă şi călăul său, au ajuns la putere în urma masacrului din Tiananmen şi în 1999. Cei doi au început persecuţia împotriva mişcării Falun Gong în iulie 1999 - mişcare politică de scară naţională care a făcut un număr necunoscut - dar foarte mare - de victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor