Raport: regimul chinez ar putea “corecta” în secret crimele comise împotriva Falun Gong
alte articole
Într-un document intern publicat de Biroul General al Partidului Comunist Chinez, regimul condus de Xi Jinping a recunoscut comiterea anumitor cazuri de abuz în cei 17 ani de persecutare a şcolii de qigong Falun Gong.
Existenţa documentului şi conţinutul său au fost descrise de o sursă aflată în contact cu Minghui.org, un website care monitorizează şi publică informaţii despre Falun Gong şi persecuţia desfăşurată împotriva mişcării spirituale.
Documentul a susţinut că, datorită persecuţiei, practicanţii Falun Gong şi familiile lor au suferit nedreptăţi în privinţa angajării şi educaţiei şi a făcut apel ca represiunea să fie “corectată” treptat.
Dar, pe lângă o recunoaştere nuanţată a persecuţiei, documentul nu propune niciun fel de schimbare semnificativă în politica Partidului Comunist. În 1999, fostul dictator comunist a lansat o campanie de eradicare a mişcării spirituale Falun Gong, pe motiv că popularitatea acesteia era mai mare decât cea a Partidului Comunist Chinez. În cadrul acesteia, zeci de milioane de practicanţi au fost arestaţi şi torturaţi iar în puşcărie ei erau deseori presaşi să semneze aşa-numitele "declaraţii de căinţă" în care işi afirmau devoţiunea faţă de Partidul Comunist, delimitându-se de apartenenţa la Falun Gong.
Conform sursei Minghui, documentul a fost înmânat în timpul unei întâlniri din 30 august convocate de Comitetul Politic şi pentru Afaceri Legale de la nivel municipal dintr-un oraş al cărui nume este protejat. Tuturor locurilor de muncă care au angajat practicanţi Falun Gong li s-a cerut să îşi trimită reprezentanţii.
În document au fost incluse exemple de “tratamente nedrepte” ale autorităţilor comuniste. Printre ele s-a numărat faptul că practicanţilor şi familiilor lor li s-a interzis să funcţioneze în cadrul forţelor armate, să primească promoţii la locurile de muncă sau le-a fost afectată educaţia.
Crimele în masă – muncă silnică în lagărele de reeducare, tortură, omoruri, recoltare forţată de organe în spitalele militare de pe cuprinsul Chinei – nu au fost menţionate în raport.
Falun Gong este o şcoală de qigong chineză care are la bază valorile adevăr, compasiune şi toleranţă şi include un set de exerciţii specifice, lente, meditative. În iulie 1999, Jiang Zemin, la acea vreme şef al Partidului Comunist Chinez, a condus regimul într-o campanie de suprimare naţională a şcolii şi a aderenţilor săi, afirmând că "ar reprezenta cea mai mare glumă dacă Partidul nu ar învinge Falun Gong în trei luni".
Dar în loc să se dezintegreze rapid – aşa cum s-ar fi aşteptat Jiang Zemin şi durii Partidului – practicanţii Falun Gong din China continentală şi din afara ei au menţinut o campanie continuă de informare a publicului cu privire la crimele comise de Partid în timpul campaniei de suprimare.
Xia Xiaoqiang, editorialist specializat în probleme politice la ediţia în limbă chineză a ziarului Epoch Times, consideră că recunoaşterea “tratamentului nedrept” împotriva practicanţilor Falun Gong reprezintă o lovitură dată decretului lui Jiang emis în timpul unei întâlniri a 3.000 de oficiali în Beijing la scurt timp după începerea persecuţiei, care cerea cadrelor Partidului: “Ruinaţi-le reputaţia, ruinaţi-i financiar şi distrugeţi-i fizic”.
Această declaraţie a fost transmisă celor prezenţi la întâlnire de către un oficial senior, a precizat Li Baigen, care la acea vreme era însărcinat cu planificarea urbană în Beijing, într-o discuţie cu personalul website-ului Minghui.
Documentul, a scris Xia Xiaoqiang, “recunoaşte că s-a făcut o ‘greşeală’”.
Conform sursei Minghui, un oficial care a comentat documentul intern a declarat că, deşi suprimarea Falun Gong a ajuns de neconceput, regimul “nu doreşte să restaureze complet reputaţia Falun Gong, deoarece acest lucru ar aduce masive prejudicii de imagine regimului”.
Pentru practicanţii Falun Gong închişi în lagărele şi închisorile din China, condiţia pentru eliberarea lor a fost în mod tipic semnarea unui “document de căinţă” prin care îşi denunţau credinţa.
Între timp, persecuţia pornită de Jiang Zemin împotriva Falun Gong a rămas în limbo după ce banda de la Shanghai, un grup obscur de oligarhi comunişti strânşi în jurul fostului dictator, a ajuns ţinta unei campanii de epurare conduse de actualul lider comunist, Xi Jinping.
Un alt oficial prezent la acea întâlnire a declarat că, “de când Jiang Zemin şi banda lui se află în această situaţie [politică], nimeni, nici chiar membrii Comitetului pentru Probleme Politice şi Legislative, nu ştiu cum să aplice politica din document. Trebuie să aşteptăm alte notificări din partea autorităţilor”.
În acelaşi timp, atât Xia Xiaoqiang cât şi raportul publicat de Minghui sunt de acord că Partidul Comunist Chinez a avut o istorie de reabilitare şi manipulare a victimelor fostelor campanii politice, fără a corecta structura de putere şi ideologia care au determinat acele nedreptăţi.
“Singura modalitate ca autorităţile momentului ... să scape este oprirea agenţiilor care persecută Falun Gong, publicarea crimelor împotriva umanităţii comise săvârşite de banda lui Jiang Zemin şi arestarea publică a acestuia - dat fiind că este cel care a pornit persecuţia împotriva Falun Gong”, a scris Xia.